x ostalo

Hrvatski povijesni muzej dobio ključeve novoga prostora


vrijeme: 03.09.2007. - 03.09.2007.
mjesto: Zagreb

Hrvatski povijesni muzej (HPM) od ponedjeljka ima ključeve novoga prostora - zgrade bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) - koje je ravnateljici muzeja Ankici Pandžić predao ministar kulture Božo Biškupić.

Simboličnim činom predaje ključeva ta je zgrada, koju je Vlada u srpnju kupila od Adris grupe za devet milijuna i 800 tisuća eura za Hrvatski povijesni muzej, i službeno predana Muzeju koji će nakon preuređenja i preseljenja moći javnosti predstaviti svoje bogate zbirke.

Skromna svečanost održana je u skladu s Danom nacionalne žalosti u kojemu cijela Hrvatska odaje počast vatrogascima stradalim u gašenju požara na Velikom Kornatu.

Hrvatski povijesni muzej razvio se iz nekadašnjega Narodnog muzeja, utemeljenog u Zagrebu 1846., a sada je smješten u reprezentativnoj baroknoj palači Vojković-Oršić-Rauch na Gornjem gradu sagrađenoj potkraj 18. stoljeća.

Dok sada Muzej djeluje u prostoru od oko dvije tisuće četvornih metara sa samo 240 četvornih metara izložbenog prostora, u novoj će zgradi, smještenoj na uglu Klaićeve i Hochmanove ulice, koja se već popularno zove 'Kuća povijesti', imati osam tisuća četvornih metara prostora.

Po riječima ravnateljice Ankice Pandžić pola toga prostora, odnosno oko četiri tisuće četvornih metara, bit će otvoreno za javnost.

Ističući kako je riječ o događaju na koji je HPM dugo čekao, ravnateljica Pandžić zahvalila je hrvatskoj Vladi i ministru Biškupiću što je taj dugo sanjani san sada postao stvarnost.

Ministar Biškupić vjeruje pak da će Muzej svoju vrijednu zbirku, koja je do sada predstavljana samo fragmentarno, moći ubuduće postaviti i predstaviti na vrlo ozbiljan način te na jednome mjestu.

Natječaj za preuređenje prostora i izvođača trebao bi biti uskoro raspisan, a prema najavama, Muzej bi se u novome prostoru trebao naći za dvije godine. Ugovor o kupnji zgrade bivše Tvornice duhana Zagreb za Hrvatski povijesni muzej potpisan je 12. srpnja, nakon što je Vlada donijela odluku o kupnji zgrade. Iznos od 9,8 milijuna eura otplaćivat će se u šest obroka s prvom godinom počeka. (Hina)