predstava

Premijera dokumentarnog filma o Ivanu Rabuzinu 'Ključ sreće'


vrijeme: 22.01.2008. - 22.01.2008.19 h
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

U utorak, 22. siječnja, u 19 sati, u Muzeju Mimara, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma 'Ključ sreće', kojim će se predstaviti život i rad jednoga od najvećih hrvatskih umjetnika, Ivana Rabuzina.

Film 'Ključ sreće' zamišljen je kao predstavljanje Rabuzinova života i djela pomoću njegovih slika, prirode koja ih je nadahnula, te umjetnikovih vlastitih riječi i komentara, odnosno sjećanja i razmišljanja o životu i umjetnosti. Režirala ga je Gordana Brzović, prema ideji i scenariju Svjetlane Sumpor. Snimatelj je Dragan Ruljančić, a glazbu za film skladao je Alfi Kabiljo. Prvo televizijsko prikazivanje filma održat će se u subotu, 26. siječnja 2008., u poslijepodnevnom terminu Prvog programa Hrvatske televizije.

Ivan Rabuzin rođen je 1921. godine u Ključu, pokraj Novog Marofa, u Hrvatskom zagorju. Slikanjem se isprva bavio samo u slobodno vrijeme, da bi 1963. postao profesionalni slikar.

Osobni stil, tematiku i poetiku pronašao je 1959. godine, kada je započeo i suradnju s Galerijom primitivne umjetnosti u Zagrebu. Otada radi karakteristične lirske, idealizirane pejzaže, koji zrače optimizmom i duhovnošću. U njima provodi vrlo jaku stilizaciju, te sve svodi na oblik kruga, koji je za njega simbol cjelovitosti i savršenstva. Korištenjem vrlo svijetlih boja postiže eminentno lirske ugođaje.

Već je prvu Rabuzinovu samostalnu izložbu, 1960. godine u Galeriji primitivne umjetnosti u Zagrebu, kritika vrlo afirmativno dočekala. Modernost njegovog izraza odmah je prepoznala i avangardna grupa Gorgona, koja mu je 1961. priredila samostalnu izložbu u svom prostoru, galeriji Šira u Zagrebu. 1963. izlagao je u galeriji Mona Lisa u Parizu, i otada raste njegov ugled u svijetu i nižu se uspjesi: 1976. surađuje s njemačkom tvornicom porculana Rosenthal, 1980. s kazalištem Takarazuka u Tokiju, 1983. s Muzejem moderne umjetnosti Saitama, u Urawi (Japan), itd. Do danas mu je priređeno više od dvije stotine samostalnih izložbi, a o njegovom je djelo objavljeno petnaestak monografija.

Film je nastao u koprodukciji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i Hrvatske televizije, uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, te tvrtki Vindija d.d. i MDV-centar iz Varaždina.

Izvor: Hrvatski muzej naivne umjetnosti