predstavljanje

Predstavljene rekonstrukcije pračovjeka za novi muzej


vrijeme: 23.01.2008. - 23.01.2008.
mjesto: Krapina

U Muzeju evolucije i nalazištu pračovjeka u Krapini u srijedu je za potrebe novog stalnog postava predstavljeno šest rekonstrukcija krapinskog neandertalca.

Rekonstrukcije pračovjeka su iz pariške radionice kiparice Elizabeth Daynes i one hiperrealistički prikazuju život prije 120-130 tisuća godina.

'Muzej sada ima ukupno osam rekonstrukcija jer su dvije skulpture - žena kupačica i dječak s kamenom stigle u Krapinu prije godinu i pol prilikom otkrivanja spomenika Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru', rekla je voditeljica krapinskog muzeja Vlasta Krklec.

Nove rekonstrukcije prikazuju dva lovca, jednu stariju ženu uz ognjište, jedno malo dijete, odraslog muškarca koji leži u komi i ženu u trenutku smrti. Lutke će biti smještene na prvom katu budućeg novog muzeja u dijelu koji će prikazivati najznačajnije životne navike neandertalaca.

S ukupno 17 rekonstrukcija predočit će se životna dob neandertalaca s obzirom da su na nalazištu Hušnjakovo pronađene kosti neandertalaca u dobi od dvije do četrdesetak godina.

'Rekonstrukcije su poprilično skupe (komad 8 do 30 tisuća eura), jer je riječ o jednoj od najpoznatijih stručnjakinja za hiperrealistične dermoplastične strukture. Daynes je radila za najveće muzeje diljem svijeta, u Japanu, Izraelu, Francuskoj, Austriji i SAD-u, i svaka dlačica na rekonstrukcijama ručni je rad', istaknuo je Radovčić.

Muzej krapinskog pračovjeka u udolini između brežuljaka Josipovac i Hušnjakovo u Krapini gradi se po projektu zagrebačkog arhitekta Željka Kovačića koji je rekao da će krapinski muzej imati najznačajniju i najveću rekonstrukciju života neandertalca u svijetu.

Prema riječima ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Goranke Horjan, dovršeni su građevinski radovi, a slijedi opsežan projekt unutarnjeg uređenja i izrade postava.

'Prošle je godine završen ukupan projekt autorskog tima koji je definirao unutarnji postav i očekuje se da će se ove godine krenuti u realizaciju prve faze postava', najavila je Horjan. Dosad je u Muzej uloženo 12 milijuna kuna i to gotovo sve iz proračuna Ministarstva kulture, koje je, uz Grad Krapinu, glavni nositelj projekta. Cjelokupna investicija dosegnut će 30 milijuna kuna.

Novi muzej, koji će se prostirati na 1200 četvornih metara na dvjema etažama, trebao bi biti otvoren za javnost sljedeće godine oko Uskrsa. (Hina)