predstavljanje

'Stoljeće Muzeja grada Zagreba' – promocija monografije


vrijeme: 30.01.2008. - 30.01.2008.13 h
mjesto: Zagreb, Muzej grada Zagreba, Opatička 20

U srijedu, 30. siječnja, u 13 sati, u Muzeju grada Zagreba održat će se promocija monografije Stoljeće Muzeja grada Zagreba 1907. – 2007., u povodu stote obljetnice rada. Tom prigodom, bit će otkrivena bista dugogodišnjem ravnatelju dr. Franji Buntaku, rad akademskog kipara Nevena Bilića.

Monografiju je sadržajno osmislio i uredio kustos Goran Arčabić, a grafički ju je oblikovao dizajnerski studio Bilić_Müller. Monografijom se želi uputiti na nastanak i razvoj Muzeja grada Zagreba u proteklom stoljeću, a istodobno ukazati na poslanje Muzeja u nadolazećim godinama. Želeći izbjeći isključivo esejističke tekstove i vlastite interpretacije prošlosti, pokušala se ponuditi pristupačna i objektivna informacija u što većem opsegu. Monografija je stoga koncipirana u tri dijela. Nakon uvodnog teksta ravnatelja Vinka Ivića te teksta o povijesti Muzeja u zrcalu stalnih postava muzejske savjetnice Nade Premerl, slijedi opsegom najveći dio – prvi put izrađena kronologija Muzeja grada Zagreba, koja nudi provjerljive informacije o sveukupnoj djelatnosti Muzeja, naglašavajući njegovu društvenu ulogu. Kronologiju slijede popis izložbi, biografije djelatnika, bibliografija izdanja Muzeja grada Zagreba i popis važnijih nagrada. Jedan od najvažnijih priloga objava je imena više od tisuću donatora Muzeja i Muzejske knjižnice.

Na promociji će govoriti ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić, glavni urednik Goran Arčabić, muzejska savjetnica Nada Premerl te voditeljica Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Žarka Vujić. Na otkrivanju biste govorit će viša kustosica mr. Hela Vukadin-Doronjga. Svečanosti će nazočiti gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i predstavnici Ministarstva kulture.