x ostalo

Žive slike u Muzeju grada Zagreba


vrijeme: 02.02.2008. - 03.02.2008.11-14 h
mjesto: Zagreb, Muzej grada Zagreba, Opatička ulica br. 20

U Muzeju grada Zagreba već devetu godinu zaredom organiziraju se Žive slike - fašničko kostimiranje svih djelatnika Muzeja u povijesne likove iz stalnog postava: iz života, kulture i povijesti grada. Žive slike mogu se 'razgledati' 2. i 3. veljače, od 11 do 14 sati. Ulaz je besplatan!

Negdašnje 'žive slike' bile su uobičajene krajem 19. st. Priređivale su se u otmjenim zagrebačkim obiteljima na kućnim zabavama u vrijeme Fašnika. Osobito se isticala kuća baruna Ljudevita Vranyczanija (to je palača na Zrinjevcu u kojoj je danas Moderna galerija). U toj reprezentativnoj palači (izgrađenoj 1879. prema projektu poznatog bečkog arhitekta Otta Hoffera) najčešće su se organizirale diletantske predstave, poslije kojih su slijedile tada moderne 'Žive slike', koje je priređivao uvaženi slikar Nikola Mašić prema svojim umjetničkim slikama. Primjerice, Mašićevu živu sliku, koja je doduše bila statična, 'Berba ruža u Bugarskoj', predstavljale su poznate zagrebačke ljepotice odjevene u bugarske nošnje.

Djelatnici Muzeja grada Zagreba, inspirirani ovim živim slikama, s puno uspjeha kod publike organiziraju žive slike, kojima oživljavaju pojedine isječke iz prošlosti Zagreba. Suvremenom metodom oživljene povijesti, na zabavan način govore o osobama koje su stvarale sliku Zagreba. Kustosi i drugi djelatnici muzeja, njihovi prijatelji i gosti uživljeni u pojedine uloge s entuzijazmom znalaca stvaraju zanimljivu i svima pristupačnu priču. Namjera je oživjeti određene povijesne ličnosti iz života Zagreba i provesti posjetitelje postavom Muzeja u kostimu određene osobe koja u prvome licu govori uvjerljivo o svome programu ili nekom doživljaju iz svakodnevnog života. Svojim kostimima i interpretacijom uloge potiču znatiželju posjetitelja koji uvijek iznova dolaze u Muzej i zabavljaju se pričama iz bogatog zagrebačkog vremeplova. Kompletan projekt, odnosno scenarij osmislili su kustosi muzeja (prema izvornoj zamisli arh. Željka Kovačića), podijelili uloge i tekstove svim djelatnicima muzeja, posudili kostime u filmskim i kazališnim kućama, na HTV-u, a često i uloge podredili nabavljenu kostimu.

Brojni posjetitelji u dva dana vikenda uživaju u vremeplovu. Izvor: MHZ

Opširnije (word dokument, 40,448 kb)