predavanje, tribina

Arheološki muzej Narona - muzej 'in situ'


vrijeme: 21.02.2008. - 21.02.2008.18,30 h
mjesto: Zagreb, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4

Predavanje Hrvoja Manenice 'Arheološki muzej Narona - muzej 'in situ'' održat će se u četvrtak, 21. veljače, u 18,30 sati, u Matici hrvatskoj.

Hrvoje Manenica (1976.) ravnatelj je Arheološkog muzeja Narona. Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje danas pohađa doktorski studij. Sudjelovao je na istraživanju više arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, te radio kao restaurator-konzervator u Državnom arhivu u Zadru.

Arheološki muzej Narona otvoren je 2007. u Vidu kraj Metkovića. Muzej je izgrađen 'in situ', tj. na samom lokalitetu antičkog hrama posvećenog Augustu, a otkrivenog 1995. Grad Narona bio je u antici jedno od najznačajnijih trgovačkih središta na istočnoj obali Jadrana. U 1. st. pr. Kr. postaje rimska kolonija te u nj prodiru rimske institucije, pravo, običaji i religija, kao i kult imperatora. U kasnoj antici Narona postaje biskupsko središte i izvor širenja kršćanstva u Dalmaciji. Kipovi nadprirodne veličine i ostali izlošci danas su, nakon restauracije i putovanja po europskim muzejima, izloženi u hramu za koji su izrađeni.