predstavljanje

Piece For Peace / Djelo za mir


vrijeme: 22.03.2009. - 27.04.2009.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
organizator: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Od 22. do 27. ožujka 2009. prolaznici će, na raskrižju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, moći promatrati nastajanje grafita 'Piece for Peace' (Djelo za mir) kojega će zajednički oslikati najpoznatiji domaći i svjetski grafiteri, objedinjeni pod imenom Hope Box Angels. Riječ je o događanjima koji prethode inauguraciji Muzeja suvremene umjetnosti na novoj lokaciji.

Industrijski zid koji se nalazi na ulaznoj, sjeveroistočnoj strani muzeja na raskrižju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, a sastoji se od 18 metalnih ploča veličine 2 x 2 metra poslužit će kao podloga za crno-bijelu kompoziciju koja će kasnije biti izložena u prostorima Muzeja.
Ice Cream događaj nastavlja se tijekom travnja i svibnja (29.4. – 4.5. 2009.) nizom radionica za građane, koji će uz grafitere i profesionalne umjetnike, moći sudjelovati u izradi papirnatih zmajeva. Posljednjeg dana Ice Cream Eventa, 4. svibnja, održat će se veliki koncert u kojemu će uz hip-hop glazbenike i plesače, nastupati i jazz glazbenici, te jedna od najpoznatijih nizozemskih skupina za suvremeni ples Turn it Loss. Kraj manifestacije bit će obilježen puštanjem zmajeva s krova Muzeja.
Umjetnička udruga Hope Box, koju je pokrenula nizozemska umjetnica i kustosica Rienke Enghard, okuplja neformalne umjetnike, predstavnike street arta iz cijeloga svijeta s ciljem premošćivanja različitih kultura. Događaji u kojima će se izmjenjivati i ispreplitati visoka i ulična umjetnosti namijenjeni su animiranju građana, djece i mladih ljudi kojima će sudjelovanje u kreativnim procesima postati vedar dio svakodnevice, a novi Muzej pristupačno i zanimljivo mjesto.   

U akciji sudjeluju:
Lunar iz Zagreba, Rienke Enghard i Zeds iz Amsterdama, Angel iz Beograda, Morka iz Rijeke, London Police iz Londona i Amsterdama i Flying Fortress iz Hamburga.

(I.P., 23.03.2009)