natječaj, festival

Poziv na Legendfest


vrijeme: 31.07.2009. - 03.08.2009.
mjesto: Istra
organizator: Udruga "Val kulture"

'Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre održava se od 31. srpnja do 3. kolovoza u Pićnu i Kringi u Istri. Od ove godine festival ima i svoju temu, a to su vile. Pozivaju se umjetnici iz bilo kojeg područja umjetnosti da prijave svoje projekte najkasnije do 1. svibnja.

Festival nije natjecateljskog karaktera. Ove godine se po prvi puta uključuje i mjesto Kringa, koja ima svoju legendu, te će se svi sadržaji u Kringi biti prilagođeni toj legendi.

Neobična, čak i stravična zgoda, bilježi pripovijedanja mještana Kringe, zbila se 1672. godine, a prethodilo joj je šesnaest godina tajanstvenih zbivanja, terora i straha. Naime, 16 godina prije tog događaja umro je i pokopan na mjesnome groblju jedan od rođenih Križanaca imenom Jure Grando. Nedugo nakon pokopa pokojnik se počeo ukazivati mještanima, viđali su njegovu utvaru kako luta selom, čak i kako kuca na vrata nekih kuća.

Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i Kringe. Posjetitelji mogu saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i dobro se zabaviti.

Festival Legendfest dešava se na način multimedijalnog i interaktivnog spoja prostora, vremena i stila. Za trajanja festivala, Grad Pićan obučen je u stare istarske tkanine, stanovnici u istarskoj nošnji, okus dobrog vina, vizuali glagoljice i zvuci istarske melodije. Pićnom hodaju divovi, štrige, gusari, vile, mlečani, carevi, biskupi ....

Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama.

Centralni projekti/predstave (istarske tematike, priče, legende) odvijaju se na glavnoj pozornici na otvorenom. Za vrijeme trajanja festivala posebno je interesantno djeci posjetiteljima koja se mogu uključiti u radionice i tako sudjelovati u izvođenju predstave koju pripreme uz stručnog voditelja. Ove se radionice odvijaju cijeli dan.

Najkasnije do 15. svibnja 2009. odlučiti će se o prihvaćenim projektima, koje će se moći vidjeti na ovogodišnjem Legendfestu. Na festival se može prijaviti više projekata.

Prijave poslati na adresu:
Kulturni centar Kalvarija
Kalvarija 8
51000 Rijeka (za 4. Legendfest)

Prijaviti se može i na: 051/375-866, 091/253-8991, e-mail: ri.teatar@ri.htnet.hr

(I.P., 15.04.2009)