Preskočite na glavni sadržaj

Zadar - Stečevine Galerije umjetnina 1998. -2010

Narodni muzej Zadar i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Tim se povodom otvara izložba 'Stečevine Galerije umjetnina 1998. -2010.', u Prirodoslovnom odjelu održavaju likovne radionice, a Etnološki odjel organizira prezentaciju seminarskih radova pripremljenih za kolegij 'Hrvatska, Sredozemlje, svijet'.
vrijeme: 18.05.2010.
mjesto: Zadar
url: http://nmz.hr
Izložba 'Stečevine Galerije umjetnina 1998. - 2010.', Gradska loža, 18. 5. - 18. 07.
Posljednja izložba akvizicija/stečevina Galerije umjetnina NMZ-a otvorena je u veljači 1998. god. i obuhvatila je razdoblje od 1990. godine nadalje. Pripremajući ovu izložbu nametnulo nam se pitanje: kako treba raditi Galerija koja nema prostora za stalni postav, koja je zbog dotrajalosti početkom 2006. raseljena na dva mjesta, kustosi u Prirodoslovni odjel, a fond u Muzej grada Zadra, i kojoj je ponovno udomljavanje u neizvjesnoj budućnosti izgradnje novoga Baštinskog muzeja? Jedan od odgovora je i priređivanje ovakvih izložaba iz galerijskih zbirki.


Sada kad su galerijske zbirke inventirane, predstoji nam prije svega popunjavanje praznina, priređivanje kritičkih izložbi kako bismo spremni dočekali novi muzej u kojemu će galerijski fundus konačno biti otvoren javnosti, jer njoj i pripada, a prikupljene će umjetnine odražavati odnos sredine prema kulturnoj instituciji, jedinoj te vrste u Zadru.

Likovne radionice, Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2, I. kat, 18. 5., u 10 i 16 sati.
Prva grupa: u 10 sati, učenici OŠ Zadarski otoci
Druga grupa: u 16 sati, DV Radost
Mentorica prof. Karmen Travirka-Marčina.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar ugošćuje studente prve godine diplomskog studija etnologije i antropologije sa Sveučilišta u Zadru, Etnološki odjel, Gradska straža, 18. 5., 16 sati.
Studenti će zainteresiranim posjetiteljima predstaviti svoje seminarske radove pripremljene za kolegij 'Hrvatska, Sredozemlje, svijet':
Ivan Andabak, Fortis - percepcija Morlaka
Marin Borzić, Susret s islamom
Ana Pavlović, Valcer u Ćilipima
Jasna Lovrec, Vinske ceste kao turistička poveznica