Preskočite na glavni sadržaj

Eurokaz 2010

Eurokaz 2010
Ovogodišnji Eurokaz otvara se 2. lipnja revijom vlastitih produkcija, a do 27. lipnja na tom međunarodnom festivalu novog kazališta gostovat će šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske.
vrijeme: 02.06.2010.
mjesto: Zagreb
url: http://www.eurokaz.hr
Eurokaz se nakon dugogodišnje disperzije po različitim zagrebačkim scenskim prostorima smjestio u dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), a novost je i što će trajati skoro cijeli mjesec.

Po riječima umjetničke direktorice Gordane Vnuk, Eurokaz je suradnjom s MSU dobio dimenziju kazališta s tekućim repertoarom, te neposredniji utjecaj na hrvatsku kazališnu praksu.

Želja Festivala je maksimalno zaigrati i predstaviti novi kazališni prostor, kojemu treba dati kontekst na način umjetničke suvremenosti, a koju MSU i Eurokaz, svaki na svoj način, dugi niz godina razvijaju, istaknula je Vnuk.


Europsku premijeru na Festivalu će imati predstava 'Potomci uškopljenog admirala' japanskog Marionetskog kazališta Youkiza, priča o najpoznatijem kineskom pomorcu i istraživaču.

Na programu su još predstave 'Jesam ja ti' koreografa Benoita Lachambrea i plesačke zvijezde Louise Lecavalier i 'Šest stupnjeva' talijanske grupe Santasangre.

Slovenski kolektiv 'Via Negativa' predstavit će antologiju svih svojih radova 'Via Nova', izvest će se nizozemsko-belgijska pop opera 'Balada o Ricky i Ronnyju' Anne Sophie Bonnema i Hansa Petera Dahla te francuska predstava 'Bespredmetno' Compagnie 111.

Od Eurokazovih produkcija, s kojima je u siječnju počela suradnja s MSU, prikazat će se 'Okovani Galileo' Branka Brezovca, koja otvara Festival, 'Njarabum' Anje Maksić Japundžić i 'Crkva' Saše Božića.

U popratnom programu priredit će se razgovori s autorima i glumcima iz predstava te glazbeni nastupi.

(Hina)