Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb: "Dani satire" od 4. do 19. lipnja

Zagreb:
Predstavom "Škola za žene" J.B.P. Molierea, u režiji Andrzeja Sadowskog i izvedbi splitskog HNK, 4. lipnja u zagrebačkom Satiričkom kazalištu "Kerempuh" počinju 34. "Dani satire".
vrijeme: 04.06.2010.
mjesto: Sibenik, Croatia
url: http://www.mdf-si.org/
U konkurenciji ovogodišnjih "Dana satire", koji će trajati do 19. lipnja, sudjeluje petnaest kazališta, od kojih četiri iz susjednih zemalja, pet iz Zagreba, a šest iz ostalih hrvatskih gradova, izvijestio je "Kerempuh".

Na festivalu sudjeluju sve četiri hrvatske nacionalne kazališne kuće i čak četiri predstave napravljene prema Moliereovim djelima ili njihovim prilagodbama.

Po riječima selektora Hrvoja Ivankovića "Dani satire" otvorili su se najširem dijapazonu humornog kazališta, u rasponu od predstava zabavljačkog karaktera, do gorkohumornih uradaka koji se na provokativan način bave raznim aktualnim temama.

Gosti iz inozemstva su Beogradsko dramsko pozorište ("Falsifikator"), Srpsko narodno pozorište Novi Sad, u koprodukciji s kazališnom skupinom "Beba 021" ("Ćelava pjevačica"), Narodno pozorište Sarajevo ("Građanin plemić") te Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane ("Proklet bio izdajica svoje domovine!").

U Zagreb dolazi i HNK iz Osijeka ("Budala za večeru"), HNK u Rijeci ("Tutto sulle done/Sve o ženama" i "Opća bolnica"), HNK u Zadru ("Stoše od foše iliti Kate Kapuralica") te Šibensko kazalište ("Škrtičina").

Zagrebačka kazališta na festivalu su HNK ("Građanin plemić"), Teatar 2000/Teatar Exit ("Balon"), Kazalište Komedija ("Dobri vojak Švejk") i "Kerempuh" ("Ljubav, struja, voda & telefon" i "O medvjedima i ljudima").

O nagradama "Zlatni smijeh" odlučivat će žiri, u kojemu su Helena Buljan, Željka Turčinović i Aida Bukvić.

Nakon dodjela nagrada, 19. lipnja, Kazališna družina "Glumci u Zagvozdu" odigrat će izvan konkurencije predstavu Mate Matišića "Cinco i Marinko".

(Hina)