Preskočite na glavni sadržaj

Četiri hrvatska animirana filma na festivalu u Annecyju

Četiri hrvatska animirana filma na festivalu u Annecyju
Četiri hrvatska animirana filma bit će prikazana u službenom programu najvećeg i najpoznatijeg svjetskog Festivala animiranog filma koji će se jubilarni 50. put održati u Annecyju u Francuskoj, od 7. do 12. lipnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
vrijeme: 07.06.2010.
mjesto: Annecy, France
url: http://www.annecy.org/
U glavnoj konkurenciji bit će prikazani kratkometražni filmovi "Moj put" redatelja Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića te "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovića, a u studentskoj konkurenciji sudjelovat će "Miramare", kratkometražni diplomski film Michaele Mueller. Dugometražni animirani film Joška Marušića "Duga" prikazat će se izvan konkurencije.

Autoru Veljku Popoviću ovo je drugi put da sudjeluje u konkurenciji festivala u Annecyju na kojemu je 2008. godine za svoj animirani prvijenac "Ona koja mjeri" nagrađen nagradom "FIPRESCI" Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

Marko Meštrović po prvi put sudjeluje u konkurenciji Annecyja iako su njegova prva dva filma, koja su nastala u suradnji s autorom Davorom Međurečanom - "Ciganjska" (2004.) i "Silencium" (2006.), kao i njegov samostalni projekt "Note" (2008.), osvojili nekolicinu nagrada na međunarodnim festivalima.
 
Michaele Mueller mlada je švicarska autorica čiji je diplomski film napravljen u sklopu studija animacije i novih medija na Likovnoj akademiji u Zagrebu.

"Moj put" nastao je u produkciji zagrebačkog "Bold studija", "Nespavanje ne ubija" u produkciji "Kreativnog sindikata" i "Zagreb filma", "Miramare" u produkciji Akademije likovnih umjetnosti i "Zagreb filma", a "Duga" u produkciji "Ribljeg oka".

Festival organizira i godišnji sajam animiranog filma MIFA (9.-11. lipnja 2010.), u sklopu kojega će ove godine biti otvoren štand hrvatske animacije koji će pružati informacije o recentnoj hrvatskoj animiranoj produkciji. Ovo je 25. izdanje sajma, a hrvatsko predstavljanje zajednički su organizirali Hrvatski audiovizualni centar, 25 FPS i Bonobostudio.

Festival u Annecyju osnovan je 1960. i do danas je stekao status najpoznatijeg i najprestižnijeg svjetskog festivala animiranog filma.

(Hina)