Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb: Knjiga žalosti za glumca Bekima Fehmiua

U povodu vijesti o smrti velikog albanskog glumca i umjetnika Bekima Fehmiua, Forum albanskih intelektualaca u Republici Hrvatskoj pozvao je njegove poštovatelje da se upišu u Knjigu žalosti.
mjesto: Šubićeva 20, Zagreb
Knjiga žalosti biti će otvorena za građane u prostorijama Udruge albanskih intelektualaca u Hrvatskoj, u Šubićevoj ulici 20, u nedjelju, 20. lipnja, od 10 do 19 sati, u ponedjeljak, 21. lipnja od 14 do 19 sati te u utorak, 22. lipnja, od 10 do 17 sati.

U nedjelju, na dan otvorenja Knjige žalosti, u 10 sati će se održati kratka komemoracija o životu i umjetničkom djelu glumca Bekima Fehmiua.

Poznati glumac Bekim Fehmiu pronađen mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdari, a policija pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu, javili su u utorak beogradski mediji.
Fehmiu je bio svjetski poznat filmski i kazališni glumac, rođen u Sarajevu 1936. godine. Djetinjstvo i mladost proveo je u Prizrenu na Kosovu, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti 1960. godine, a u bivšoj Jugoslaviji ovaj glumac albanske nacionalnosti bio je velika filmska zvijezda tijekom druge polovice 20. stoljeća.

Bekim Fehmiu glumio je u brojnim filmovima i sa najvećim svjetskim zvezdama, a svoj najveći uspjeh postigao je ulogom lijepog, neobuzdanog Roma Belog Bore Perjara u filmu "Skupljači perja" (1967.) Aleksandra Saše Petrovića koji je osvojio Grand prix žirija Filmskog festivala u Cannesu.

Na Festivalu igranog filma u Puli nagrađen je za ulogu Halil-bega u filmu "Roj" (1966.) Miće Popovića. Antologijske su mu uloge u filmu "Deps", režisera Antuna Vrdoljaka, iz 1974. u produkciji zagrebačkog Jadran filma, te uloga odgojitelja Žarka u filmu Gorana Markovića "Specijalno vaspitanje" (1977).

Među filmskim imenima s kojima je surađivao su Dino De Laurentiis, John Huston i Ava Gardner, često je igrao u produkcijama europskih zemalja, naročito u Italiji, a oprobao se i u američkoj kinematogafiji.

Bekim Fehmiu iz javnog života povukao se krajem 80-ih godina, u znak prosvjeda zbog širenja mržnje prema albanskom narodu, a 2001. godine objavio je svoju knjigu uspomena "Blistavo i strašno", u kojoj opisuje svoj život na Kosovu od 1936. do 1955. godine.

(Hina)