Preskočite na glavni sadržaj

Tea Tupajić & Petra Zanki: Curators Piece

'The curators piece' projekt je Tee Tupajić i Petre Zanki u kojem umjetnice odabiru izuzetne kuratore izvedbenih umjetnosti te ih pozivaju na suradnju na rad na projektu. Na nizu rezidencija na koje su pozvane, u matičnim kućama kuratora zajedno s kuratorima razvijaju predstavu o njima, koju kurator izvodi na vlastitom festivalu. Projekt je pokrenut početkom 2010 godine i prvu premijeru imati će 2011.
vrijeme: 28.06.2010.
mjesto: Kortrijk , Belgija
url: http://www.curatorspiece.net
Pozvani kurator: Barbara Raes- umjetnička voditeljica

'The curators piece' se bavi lancem proizvodnje i prezentacije u izvedbenim umjetnostima i predstavom kao njegovim standardnim proizvodom. Budući da je postalo iluzorno razmišljati o umjetničkom radu izvan konteksta tržišta izvedbenih umjetnosti, prihvaćamo umjetnikovu poziciju proizvođača i onog izmještenog iz centra. Kao polazišnu točku uzevši najtransparentniji dio proizvodnog lanca, odnos umjetnik-kurator- publika, te uspoređujući ga s odnosom proizvođača, trgovca i kupca, projekt ima za cilj pokušaj razumjevanja kompleksnosti odnosa, te prijedlog moguće rekonfiguracije istih.

Dok su rad i ekonomsko-politička uloga umjetnika i publike bili jedna od osnovnih tema recentnog diskursa izvedbenih umjetnosti, kuratoru je ukraćen status ključnog čimbenika istih. Otvaranjem pitanja o ulozi kuratora kao onih u poziciji odlučivanja o vidljivosti djela izvedbenih umjetnosti, a samim time i o njihovom postojanju ulazimo duboko u mehanizme kojima tržište utječe na umjetničku proizvodnju. Srž problematike kuriranja jest proces proizvodnje vrijednosti. Jer, kao što znamo, umjetničko djelo ne posjeduje simboličku vrijednost per se, njegova vrijednost jest uvijek u vezi s njegovom vrijednošću na tržištu. A ta je tržišna vrijednost relacionalna i uvjete njene tvorbe je potrebno uvijek ponovno preispitivati i raščlanjivati.

Rezidencija je ostvarena u suradnji s Kunstencentrumom BUDA.  Kunstencentrum BUDA je radna platforma za izvedbene umjetnosti i organizator festivala u Kortrijku, Belgija.

Nakon niza rezidencija projekt u Hrvatskoj imati će javnu prezentaciju krajem godine te će biti ugošćen u prostorima galerije Nova kustoskog kolektiva ”WHW-What, how and for whom”. Ima podršku časopisa izvedbenih umjetnosti “Frakcija” te je podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.