Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministra Biškupića obitelji Orešković

Ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić uputio je u ime Ministarstva te u osobno ime duboku sućut obitelji preminula glumca Božidara Oreškovića, u kojem ističe kako je ražalošćen iznenadnom tragičnom smrću toga istaknuta hrvatskoga dramskog umjetnika.
mjesto: Zagreb
 Ministar podsjeća kako je Orešković hrvatski i zagrebački glumac u svojoj dugoj glumačkoj karijeri ostao vjeran Hrvatskom narodnom kazalištu, kao stalni član i prvak Drame te napominje kako je scenskom pojavnošću, snagom karaktera i energičnošću stvarao dojmljive i uvijek zapažene glumačke interpretacije te u suradnji s najistaknutijim hrvatskim redateljima i glumcima ostvario važne kazališne uloge.

"Ostaje nam u sjećanju zadržati njegove iznimne uloge, kojima je kao i svojom osobnošću, dao osobit pečat hrvatskom glumištu i velik doprinos hrvatskoj kulturi u cjelini," stoji u brzojavu ministra Biškupića.

Prvak Drame zagrebačkog HNK Božidar Orešković (Zagreb, 21. kolovoza 1942.) studij glume završio je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti u klasi prof. Georgija Para 1965., kad je angažiran u Drami zagrebačkog HNK, gdje ostaje sve do umirovljenja 2007.

Orešković je izvanrednim glumačkim temperamentom, dojmljivom pojavom, osebujnom bojom glasa te glumačkom izražajnošću i uživljenošću, kako napominju u HNK, pridonosio životnosti likova koje je tumačio kao i cijeloj kazališnoj predstavi u kojoj je sudjelovao.

Od uloga u matičnom kazalištu izdvajaju se Otelo u Shakespeareovoj tragediji, Garcin Sartreovoj drami "Iza zatvorenih vrata".

Odigrao je mnoge filmske uloge, a sudjelovao je u mnogim televizijskim filmovima i serijama. Uz ino, autor je i romana "Sedmi dan", a 2009. praizvedena mu je u režiji Georgija Para komedija "Glasnogovornik".

(Hina)