Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb: Moderna galerija predstavila nove akvizicije stalnoga postava

Moderna galerija Zagreb predstavila je jučer javnosti nove akvizicije svoga stalnog postava u povodu završetka proljetne izložbene sezone 2009./2010.
vrijeme: 13.07.2010.
mjesto: Moderna galerija, Zagreb
Posjetitelji, među kojima je bio i ministar kulture Božo Biškupić, mogli su tako razgledati stalni postav koji od večeras obogaćuje više djela vrhunskih hrvatskih umjetnika.

Izrazivši ponos i zadovoljstvo što može publici predstaviti nove akvizicije stalnoga postava ravnateljica Moderne galerija Biserka Rauter Plančić zahvalila je Ministarstvu kulture i generalnom pokrovitelju Moderne galerije Privrednoj banci na financijskoj potpori.

Istaknula je da je, zahvaljujući toj pomoći, Moderna galerija mogla realizirati ovogodišnji bogat program i otkupiti djela istaknutih umjetnika Ksenije Kantoci, Dušana Džamonje, Vilka Šeferova, Željka Hegedušića, Louisa Fachata, Otona Glihe i Lea Juneka.
Umjetnici Vladimir Blažanović, Kruno Bošnjak, Tomislav Buntak, Vasilije Jordan, Zlatko Keser, Tihomir Lončar, Damir Mataušić, Matko Mijić, Tomislav Ostoja, Dimitrije Popović, Davorin Radić, Đuro Seder, Dalibor Stošić, Munir Vejzović Goran Vranić i Josip Zanki darovali su pak svoja djela Modernoj galeriji na čemu im je ravnateljica posebice zahvalila.

Dodala je da Moderna galerija duguje zahvalnost i darovateljima vrijednih djela Vinka Bavčevića, Mladena Pejakovića i Zlatka Šulentića te Croatia osiguranju na dugoročnoj posudbi i otkupu slike Miroslava Kraljevića i Josipa Račića te gospodinu Jadranu Matiću za sliku "Žena sa zlatnom kosom" Vlahe Bukovca.

Biserka Rauter Plančić rekla je da je namjera Moderne galerije da barem jednom godišnje publiku razveseli novostima u stalnom postavu.

Moderna galerija samostalno djeluje od 1973. i smještena je u Vraniczanyjevoj palači na Zrinjevcu. Fundus galerije čini oko 10.000 predmeta (slike, skulpture, akvareli, crteži, grafike, plakete i medalje, te objekti, instalacije, video i drugo) koji objedinjuju najraznovrsnije stilske tonove, pravce i težnje u umjetnosti 19. i 20. stoljeća. Fundus je nastao od većih donacija i otkupom značajnih umjetničkih djela.

(Hina)