Preskočite na glavni sadržaj

Stari Grad: Proslava 2394. rođendana grada Farosa

Svečanim otvaranjem 41. samostalne izložbe "Faroska hora - spomenik kulture življenja" umjetničkog fotografa Borisa Kragića u petak je u Galeriji "Hector" u Starom Gradu na Hvaru počela proslava 2394. rođendana grada Farosa, koja se ove godine obilježavala pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
mjesto: Galrija Hektor, Stari Grad - Hvar
"Jedinstvena višemilenijska povjesnica Farosa počinje rođenjem grada - prvijenca urbane civilizacije u našim krajevima, istodobno s početkom 99. antičke Olimpijade što bijaše ljeta 384. prije Krista, kad utemeljitelji, nastanivši se uz more, sagradiše grad da bi se ispunilo drevno proročanstvo o gradu kojemu neće biti kraja rodi li se u znaku suncostaja", stoji u "Proslovu zavičaju", što ga je pročitao glumac Kristijan Ugrina.

Potom je Dragana Lazaneo kazivala stihove iz poetskog zapisa "Faroska hora naše blogo" pjesnikinje Marice Buratović, dok je izložbu otvorio prof. Marin Zaninović, koji je istaknuo povijesne i kulturne vrednote grada Farosa i pripadajućeg mu spomeničkog polja - agera. Ujedno je apelirao da se upravljanje i zaštita tim lokalitetom koji je uvršten na Popis zaštićene svjetske baštine UNESCO-a podigne na još viši nivo.

(Hina)