Preskočite na glavni sadržaj

Opatija: počela manifestacija židovske kulture "Bejahad 2010."

U opatijskom hotelu "Adriatic" sinoć je koncertnim nastupom azerbejđanskog pijanista Davida Gazarova i projekcijom filma "Bejahad 2009.", počeo Tjedan židovske kulture, manifestacija "Bejahad", što na hebrejskom znači "Zajedno", koja će do 31. kolovoza posjetiteljima ponuditi raznovrstan književni, likovni, filmski, kazališno-scenski i multimedijski program.
mjesto: Opatija
Židovska kulturna scena "Bejahad" po peti je put u Opatiji okupila veliki broj Židova - domaćih i stranih umjetnika i predavača iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije ali i iz drugih zemalja Europe.

Od zanimljivih predavanja koja će se idućih dana održati u "Adriaticu" izdvajaju se "Židovi Italije" Roberta Della Rocce, "Moj Israel" Dana Reisingera i "Holokaust u izraelskoj likovnoj umjetnosti" Mie Rajner. Kako su najavili organizatori, Yossi Amrani, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, održat će predavanje na temu "Izrael i židovske općine".

"Diplomat", "ZagrebDox u posjetu Bejahadu" i "Zlatko Bourek" neki su od igranih i dokumentarnih filmskih naslova koji će biti prikazani na manifestaciji, dok će glumci Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKM) izvesti predstavu naslovljenu "Jedini neuspjeh Adolfa H.".

Danas će u sklopu književnih događanja biti promocija knjige "Kruh" Predraga Matvejevića koju će posjetiteljima predstaviti književnik Miljenko Jergović, te će biti otvorena izložba slika srpskog slikara Vladimira Veličkovića, a uvodno će govoriti Tonko Maroević. Također će koncert izvesti pijanist David Gazarov, uz gostovanje Boška Petrovića.

U nedjelju, 29. kolovoza, na opatijskoj Ljetnoj pozornici koncert će izvesti popularna izraelsk.a grupa "Idan Raichel Project", koja u svojoj glazbi spaja bliskoistočne, karipske i etiopijske melodije s tekstovima na hebrejskom.

Ovogodišnji "Bejahad" završava 31. kolovoza.

(Hina)