Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb dobio Eurocon 2012.!

Dobre vijesti stižu nam iz Poljske, s ovogodišnjeg najvećeg okupljanja ljubitelja fantastike u Europi: za domaćina Eurocona 2012. odabran je – Zagreb, prenosi Večernji list.
url: http://en.wikipedia.org/wiki/Eurocon
 Iz poljskog Ciezyna, koji je skupa s češkim Tešinom organizirao ovogodišnji Eurocon, sinoć je ljubiteljima fantastike u Hrvatskoj stigla sjajna vijest: Zagreb je odabran za organizatora Eurocona, najvećeg europskog okupljanja ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova. Mala ali odabrana ekipa Zagrepčana, predvođena članovima udruge SFera, uspjela je dugogodišnje iskustvo u organiziranju SFeraKona, najvećeg takvog okupljanja u Hrvatskoj, i jednog od najvećih u Europi, iskoristiti za dobivanje sveeuropske konvencije 2012.

Eurocon je u Zagrebu već održan 1986., bio je iznimno uspio, a trebao je biti održan i 1992. što je spriječio rat.

Kulturna, a i gospodarsko-turistička važnost dobivanja Eurocona, koji će 2011. biti održan u Stockholmu, iznimno je velika, a posebno je bitno i to što je održavanje Eurocona, za koje se nadamo da će biti uspješno, zadnja stuba koju treba prijeći da bi se "dobio jackpot" - održavanje Worldcona, najvećeg svjetskog godišnjeg okupljanja ljubitelja znanstvene fantastike, koje se redovito održava u SAD-u, a samo svake treće-četvte godine izvan Amerike, i koje bi u Zagreb dovelo toliko gostiju da bi se samo zbog hotelijerstva i turizma to isplatilo dobiti, druge koristi da i ne spominjemo.

Za Worldcon je konkurencija iznimno oštra, kao u sportu za organiziranje SP-a u nekom od popularnijih svjetskih sportova, i potrebne su godine i godine upornog rada, lobiranja i stvaranja veza i prijateljstava u fantastičarskoj zajednici da bi se tako nešto i ostvarilo. A cure i dečki iz SFere dobivanjem Eurocona napravili su veliki korak prema ostvarenju tog cilja.

(Izvor: Večernji list)