Preskočite na glavni sadržaj

'Otvaranja' kipara Petra Barišića u Tifološkom muzeju

Izložba akademskog kipara Petra Barišića, pod nazivom 'Otvaranja', bit će otvorena 16. rujna u Tifološkom muzeju, gdje će posjetitelji vidjeti izbor Barišićevih radova nastalih tijekom zadnja tri desetljeća, odnosno, 11 radova koji se mogu doživjeti ne samo vizualno, već taktilno i auditivno. Izložba traje do 11. listopada.
vrijeme: 16.09.2010.
mjesto: Zagreb; Tifološki muzej, Draškovićeva 80
url: http://www.tifloloskimuzej.hr
Najranije Barišićeve skulpture, kao i složene prostorne instalacije koje izvodi tijekom zadnjeg desetljeća, od publike izrijekom zahtijevaju dodir - tjelesni susret, navodi u katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač.

Na rotirajuće diskove uobličene u visokopoliranoj leguri aluminija, umjetnik pričvršćuje pokretne elemente različitih oblika koji izbačeni iz stabilne ravnoteže uslijed rotacije, proizvode zvukove poput udaraljki. Publika u izložbenom prostoru biva doslovce dodirnuta kakofonijom aritmičkih zvukova, piše Leonida Kovač.

Morana Vouk u katalogu izložbe navodi da to nije samo Otvaranje u povjesničarsko umjetničkom smislu, već je i otvaranje dodiru, novom, drugačijem iskustvu. To je i otvaranje prema osobama koje doživljavaju svijet oko sebe prvenstveno putem drugih osjetila, jer su na to primorane.

Petar Barišić (1954. Vrlika), završio je Akademiju likovnih umjetnosti u kiparskoj klasi profesora Ivana Sabolića 1978. u Zagrebu. Od 1978. do 1981. bio je suradnik Majstorske radionice profesora Frane Kršinića.

(Hina)