Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Chopinovih minijatura za glasovir u Rijeci

U foyeru riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u subotu, 30. listopada, u 12 sati, u okviru ciklusa 'Subotnje matineje u foyeru', održat će se koncert Chopinovih minijatura za klavir. Baladu u g-molu svirat će Iris Sudar, Scherzom u b-molu predstavit će se Ana Pek, dok će Ivan Bošnjak interpretirati Berceuse. Mario Buljan svirat će Etidu u gis molu, br.6 i Baladu u As-duru, a Etidu u c-molu, br. 12 i Scherzu u cis-molu izvest će Sandra Vešligaja.
vrijeme: 30.10.2010. 12,00
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.nebofestzagreb.com/
Riječko se Kazalište sa zagrebačkom Muzičkom akademijom,-Područnim odsjekom Rijeka pridružuje svjetskoj proslavi 200. obljetnice rođenja slavnog poljskog skladatelja Frédérica Chopina. Na subotnjoj matineji slušat ćemo klavirističke minijature u kojim je, prema pisanju glazbene kritike, Chopin na jedinstveni način obogatio izražajne mogućnosti glasovira.

Iris Sudar rođena je 1987. godine u Sisku.  Završila je Glazbenu gimnaziju u Bjelovaru. Godine 2006. upisuje se na Muzičku akademiju Zagreb Područni odsjek Rijeka u klasi gruzijske pedagoginje i pijanistice Marine Ambokadze, umjetničke mentorice Ive Pogorelića. Iza nje je niz uspješnih nastupa. U Mađarskoj je pohađala majstorske tečajeve Laszla Baranyaya, pobjednika Lisztova natjecanja.

Ana Pek rođena je 1987. godine u Zagrebu. Završila je Srednju glazbenu školu Zlatka Balokovića u Zagrebu.  Apsolventica je Muzičke akademije Zagreb Područnog odsjeka Rijeka u klasi prof. Maje Bakrač. Dobitnica je Druge nagrade na Natjecanju mladih pijanista 'Zlatko Grgošević' u Zagrebu 2000. godine.

Ivan Bošnjak rođen je 1985. godine. Završio srednju glazbenu školu 'Ivan Matetić Ronjgov' u Rijeci. Na školskim natjecanjima osvojio prvo i treće mjesto 2005. i 2006. godine. Tijekom školovanja polazio seminare poznatih klavirskih pedagoga poput Konstantina Bogina i Arbe Valdme. Student je četvrte godine klavira u klasi prof. Maje Bakrač Muzičke akademije Zagreb Područnog odsjeka Rijeka.
 
Mario Buljan rođen je 1988.godine u Čakovcu. Završio Srednju glazbenu školu u Varaždinu. Održao je više koncerata u gradovima Hrvatske. Godine 2006. nastupao je sa Zagrebačkim solistima na festivalu mladih pijanista "Mozart u Varaždinu". Student je pete godine Muzičku akademiju Zagreb Područnog odsjek Rijeka u klasi prof.Marine Ambokadze.

Sandro Vešligaj rođen je 1991.godine u Puli. Maturirao na klavirskom i teoretskom odjelu u rodnom gradu. Trenutno je student druge godine  Muzičke akademije Zagreb Područnog odsjeka Rijeka u klasi izv.prof. Vladimira Babina. Sudionik je državnih i međunarodnih natjecanja.

Frédéric Chopin poljski skladatelj i pijanist rođen je 22. veljače 1810. u Želazowoj Woli u tadašnjem Waršavskom vojvodstvu, a umro u Parizu 17. listopada 1849.  Veliki pjesnik klavira napisao je neke od najljepših skladbi za klavir solo u stilskom razdoblju romantike. Od sedme godine kada je napisao prvu polonezu za klavir pa sve do kraja života ostao je vjeran tom instrumentu. Prema ocjeni glazbene kritike, Frédéric Chopin utemeljitelj je novog klavirskoga stila koji blistavu virtuoznost stavlja potpuno u službu poetičnog izražaja. Njegovo umjetničko stvaralaštvo okončala je teška bolest u 39. godini života. Iza sebe je ostavio opus od 74 tiskana djela.