Preskočite na glavni sadržaj

Izložba - Majsan - zaštićeni spomenik kulture

U organizaciji velolučkog Centra za kulturu, Gradskog muzeja Korčule i Pomorskog muzeja iz Orebića, u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti velolučkog Centra za kulturu, postavljena je izložba 'Majsan arheološki lokalitet - zaštićeni spomenik kulture'. Izložba je otvorena do 15. studenoga.
vrijeme: 03.11.2010.
mjesto: Otok Korčula; Vela Luka
Riječ je o izložbi koja prikazuje arheološka nalazišta s otočića Majsana u Pelješkom kanalu između grada Korčule i Orebića.

Arheološki nalazi datiraju iz doba rimske antike u vrijeme ranog kršćanstva. Na tom su otočiću sačuvani brojni ostatci arhitekture u kojoj se raspoznaje niz povezanih prostorija potrebnih za život manje zajednice ljudi na osamljenu otočiću.

Arheološkim iskapanjem ruševina nađeno je mnoštvo predmeta svakodnevne uporabe iz rimskog doba - kovanog novca i nakita iz 5., 6., 9. i 10. stoljeća. Otočić je do 16. stoljeća privlačio hodočasnike, a nalazi s njega čuvaju se u Pomorskom muzeju u Orebiću.

Taj otočić je bio i strateški važan u povijesti jer se s njega nadzirao pomorski promet kroz Pelješki kanal, a bio je sklonište za brodove. Autor izložbe je kustosica korčulanskoga Gradskog muzeja Sandra Hančević, a autor teksta u katalogu je akademik Igor Fisković.
(Hina)