Preskočite na glavni sadržaj

Marija Škaričić među deset najboljih za Shooting Stars 2011

Marija Škaričić među deset najboljih za Shooting Stars 2011
Hrvatska glumica Marija Škaričić uvrštena je među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica programa Shooting Stars 2011, koji svake godine predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije. Shooting Stars je inicijativa European Film Promotiona (EFP-a) koji okuplja nacionalne filmske ustanove i agencije za promidžbu filma zemalja članica, među kojima se od 2009. godine nalazi i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
url: http://www.shooting-stars.eu
Odlukom međunarodnog žirija u sastavu od pet cijenjenih filmskih profesionalaca, Marija Škaričić je primljena u 'društvo odabranih' kao druga hrvatska predstavnica zaredom nakon Zrinke Cvitešić (2010.). Na predstojećem 61. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Njemačka, Marija Škaričić će biti predstavljena kao jedna od deset najtalentiranijih mladih europskih glumaca i glumica te će joj biti dodijeljena nagrada Shooting Stars.

Ispunivši sve potrebne uvjete EFP-a, od već ostvarene uspješne glumačke karijere do zapažene glavne uloge u filmu iz recentne produkcije, Marija Škaričić nominirana je za program Shooting Stars 2011. Među deset najboljih izabrana je na temelju svoje posljednje uloge u najnovijem filmu Dalibora Matanića Majka asfalta (2010.), koji joj je donio nagradu Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu na 57. festivalu igranog filma u Puli. Film je trenutno u hrvatskoj kinodistribuciji, a uz Festival igranog filma u Puli, ove godine je bio prikazan i na nekoliko svjetskih festivala visoke kategorije: 15. međunarodnom filmskom festivalu u Pusanu, Južna Koreja, 51. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, Grčka, 41. međunarodnom filmskom festivalu u Goi, Indija i 16. festivalu autorskog filma u Beogradu, Srbija.

Njezinu ulogu u filmu Majka asfalta žiri Shooting Starsa je komentirao riječima: 'Dojmljiva tehnika Marije Škaričić s lakoćom obuhvaća čitav niz emocionalnih stanja, od krhkosti do snage. Klasična raznovrsna glumica, sposobna i za eleganciju i za oštrinu'. Za ulazak u Shooting Stars važna su bila i njezina ostala glumačka ostvarenja u filmovima hrvatske i međunarodne produkcije, među kojima se izdvajaju:

Shahada (2010.), njemački debitantski film afganistanskog redatelja Burhana Qurbanija koji je premijerno bio prikazan u glavnoj konkurenciji 60. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, kao i Žuti mjesec (2009.), kratkometražni film redatelja Zvonimira Jurića, u kojem Marija Škaričić tumači glavnu žensku ulogu.

Fraulein (2006.), višestruko nagrađivani film redateljice Andree Štake nastao u švicarsko-njemačkoj koprodukciji, u kojem je Marija odigrala glavnu žensku ulogu. Za tu je ulogu dobila svoje drugo Srce Sarajeva na 12. Sarajevo Film Festivalu. Film je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji film te nagradu Zlatni Leopard na 59. međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Ta divna splitska noć (2004.), film Arsena A. Ostojića koji joj je donio nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu na 10. Sarajevo Film Festivalu.

Nagrada Shooting Stars veliko je priznanje za mlade europske glumce i glumice koje im otvara vrata na međunarodnu filmsku scenu, a proteklih godina dodijeljena je i mnogim danas poznatim glumačkim imenima među kojima su i Daniel Craig, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek i Nina Hoss.

61. međunarodni filmski festival u Berlinu održat će se od 10. do 20. veljače 2011., a u sklopu Festivala, od 12. do 14. veljače, i program Shooting Stars 2011.

Izvor: www.havc.hr

Fotografija: Jutarnji.hr (c)