Preskočite na glavni sadržaj

Igor Grubić na skupnoj izložbi u Beču

U organizaciji KulturKontakt Austria, u Galeriji ArtPoint, u Beču, do 25. veljače otvorena je izložba 'I Advocate Feminism', kustosice Olivie Nitis, na kojoj izlaže Igor Grubić koji u suradnji sa Lanom Čmajčanin iz Sarajeva predstavlja rad 'I begged them to kill me', tematizirajući fenomen masovnog silovanja kao svjesno korištenu metodu ratovanja.
vrijeme: 12.01.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.unicef.hr/show.jsp?page=145125
Centralna tema izložbe je feminizam kao izraz političkog i društvenog angažmana protiv svakog oblika diskriminacije. Umjetnici nisu fokusirani samo na ženske teme, nego društvene promjene, usmjerene protiv patrijarhalnog ugnjetavanja, diskriminacije manjina i nasilja.


Rad Igora Grubića i Lane Čmajčanin  – galerijska instalacija sa glazbenim stalcima i notnim zapisima, na kojima su umjesto nota upisane brojke, implicira na činjenicu da je zastrašujuće veliki broj žrtava tijekom rata bio sustavno dirigiran nekim višim, vladajućim aparatom. Glazba koji proizvodi taj instrumentarij zla sastoji se od zvuka individualne, a na posljetku i kolektivne ljudske patnje i boli. Broj 20 000 , naglašen na radu, službeni je podatak o broju zlostavljanih žrtava tijekom rata. 
 
Na izložbi još sudjeluju Elena Kovylina iz Rusije i Patricia Teodorescu iz Rumunjske.
Više o izložbi - ovdje.