Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba predstave 'Diskretni šarm buržoazije'

Praizvedba predstave 'Diskretni šarm buržoazije'
Praizvedba predstave 'Diskretni šarm buržoazije' prema motivima istoimenog Buñuelovog filma, autora skladatelja Marjana Nećaka i koreografa i redatelja Staše Zurovca, izvest će se na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 12. ožujka, u 19,30 sati. 
vrijeme: 12.03.2011. 19,30
mjesto: Rijeka; Hrvatsko narodno kazalište
url: http://www.hnk-zajc.hr
'Diskretni šarm buržoazije' kao glavnu će inspiraciju imati istoimeni genijalni film poznatog španjolskog filmskog redatelja Luisa Buñuela. Radnja prati nekoliko prijatelja koji se planiraju okupiti na večeri pri čemu ih prati niz neobičnih pojava koje postaju sve nadrealnije. Sâm film je satira koja nemilosrdno kritizira licemjerje i monstruozne moralne zločine buržoaskih tendencija.

Buñuelov film snimljen je u njegovoj posljednjoj, francuskoj fazi, kada su mnogi njegovi filmovi bili nagrađivani. Iako se Buñuel uglavnom posprdno odnosio prema nagradama (pričao je, recimo, da je Osca­ra za 'Diskretni šarm…' kupio za 25.000 dolara, namjerno izazivajući sablazan javnosti), one se poklapaju s kvalitetom njegovih radova u tom razdoblju.

'Diskretni šarm…' je višeslojno preplitanje stvarnosti i snova, snova i snova u snovima, verbalnog i vizualnog a protagonisti su pripadnici visokog društva koji se ritualno okupljaju na večerama. Izvana su oni tipični predstavnici elite, uglađeni i gotovo besprijekorni dok su njihove potisnute, tajne želje, fantazije i košmari suprotstavljeni tom prividu savršenosti i neranjivosti.

Autorski tim predstave predvode redatelj i koreograf Staša Zurovac i skladatelj Marijan Nećak. Na sceni će, uz glumce riječkoga HNK, bit će upotrijebljeni i drugi umjetnički elementi kao što su lutkarski i mimički. Uz orkestar Opere pjevat će solisti i zbor riječkoga HNK-a.

U autorskom timu su i scenograf Žorž Draušnik, kostimografkinja Katarina Radošević-Galić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić i autor videomaterijala Marin Lukanović. Nastupit će 20-ak plesača, među kojima Oksana Brandiboura, Andrei Koeteles, Irina Koeteles, Marta Voinea i Sabina Voinea-Vukman te šestero glumaca..