Preskočite na glavni sadržaj

Skupna izložba 'Slobodna kretanja' u Puli

U Puli, u Galeriji Luka, sutra, 21. travnja s početkom u 20 sati, otvara se skupna izložba Ksenije Filipović, Vanje Popek i Monike Vladisavljević pod nazivom 'Sloboda kretanja'. Izložba ostaje otvorena do 4.svibnja.
vrijeme: 21.04.2011. 20,00
mjesto: Pula; Galerija Luka, Istarska 30
'... Vanja Popek, Ksenija Filipović i Monika Vladisavljević diplomirale su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999/2000. te su svoj kreativni razvoj nastavile okrenuvši se svaka svom mediju; slikarstvu, crtežu ili otiscima na pleksi-staklu. Stvarajući intramentalno, sa žarom i istinskom predanošću, svaka od ove tri autorice unosi sebe u svoj rad koncipirajući i prilagođavajući materijal i tehniku rada svomu likovnom idiomu. Diskurs koji se osjeti u nekim od izloženih radova na tragu je hrvatskog slikarstva pedesetih i šezdesetih godina gdje se dodiruju op-art, enformel i pop-art. (...)

Verbalno iščitavanje poruka iz radova ovih umjetnica sasvim je proizvoljno i dopušta višeslojno tumačenje motiva kojima se koriste. Nebitno je li riječ o motivu mačka Salwadora, o bestežinskim figurama ili geometrijskim likovima, pokret kojim se služe je potpuno slobodan. Sam naziv izložbe „Slobodna kretanja“ može se pretpostaviti doslovnom prijevodu i prihvatiti se kao način kojim se ideja stvorena kod samog umjetnika slobodno pretače na platno neograničena kalupima i zahtjevima svijesti uobičajenog promatrača.' Antonia Došen, iz teksta predgovora

Ksenija Filipović je rođena 1975. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, upisala je i diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi prof. Đure Sedera. Osim slikanjem bavi se i pedagoškim radom. Do sada je imala dvije samostalne izložbe , a sudjelovala je i na više skupnih izložbi i likovnih kolonija. Od 2005. radi na poslovima Pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osnivačica je Centra za kreativni razvoj ARTMIX i suautorica udžbenika za likovnu kulturu za 5. razred osnovne škole (izdavač: Školska knjiga). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Vanja Popek je rođena 1976. godine u Zagrebu. Školu primijenjenih umjetnosti završila je u Puli 1995. godine. Diplomirala je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Pohađala je Guttenbergov institut za grafiku u Meinzu (Njemačka), te sudjelovala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i  umjetničkim kolonijama. Od kraja 2006. godine živi i radi u Zagrebu.

Monika Vladisavljević je rođena 1975. g. u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn završila je 1994. god. u Zagrebu. Diplomirala je grafički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti  u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja. Već kao studentica sudjelovala je  u nekoliko grupnih studentskih izložbi, a kao samostalan izlagač postala je prepoznatljiva ciklusom crteža 'Lijewi Salwadorijanci' (2009.). Radi u Školi za tekstil,dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku kao profesor crtanja i slikanja.