predstavljanje, novo izdanje, predavanje, tribina

Feral Tribune - digitalno izdanje


vrijeme: 18.02.2010. 18 h
mjesto: Zagreb, KK Booksa, Martićeva 14d

Promocija digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea od 1993. do 2008. godine i tribina o položaju novinara i medija u regiji danas, pod nazivom 'Poslije Ferala - perspektive nezavisnog novinarstva', održat će se u književnom klubu Booksa, u četvrtak, 18. veljače, u 18 sati.

Digitalno izdanje svih brojeva Ferala od 1993. do 2008. godine predstavit će kolege iz Mediacentra Sarajevo, a ono uključuje DVD paket s pratećom brošurom, kojeg su dizajnirali u agenciji Fabrika u Sarajevu.

Gosti tribine:
Viktor Ivančić, jedan od osnivača i nekadašnji odgovorni urednik Feral Tribunea, kolumnist Novosti
Predrag Lucić, jedan od osnivača i nekadašnji odgovorni urednik Feral Tribunea, kolumnist Novog lista
Drago Hedl, nekadašnji urednik Feral Tribunea, novinar Jutarnjeg lista
Marinko Čulić, nekadašnji urednik Feral Tribunea, kolumnist Novosti
Rade Dragojević, glavni i odgovorni urednik Novosti
Petar Luković, nekadašnji kolumnist Feral Tribunea, glavni i odgovorni urednik E-novina, Beograd
Senad Pećanin, osnivač, glavni i odgovorni urednik i direktor nedjeljnika Dani, Sarajevo.

Tribinu će voditi Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Brankica Petković, direktorica medijskog programa Mirovnog instituta u Ljubljani.

Gašenje tjednika Feral Tribune u lipnju 2008. godine, poslije 15 godina izlaženja, potaklo je Mediacentar Sarajevo i Mirovni institut iz Ljubljane da doprinesu da taj događaj ne ostane bez osvrta o vrijednosti i važnosti kritičnog i nezavisnog novinarstva, i bez rasprave o tome što gašenje stjecišta takvog novinarstva govori o društvu i medijskom sistemu u Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Zato su Mediacentar Sarajevo i Mirovni institut iz Ljubljane od lipnja 2009. godine uz pomoć sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute) radili na izradi digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea te istovremeno na tribinama u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Zagrebu pokušavajući potaknuti raspravu i razmišljanje o položaju novinara i medija u regiji danas, i o tome koji čimbenici u sadašnjim uvjetima doprinose i mogu doprinijeti da kritično i nezavisno novinarstvo preživi i ima utjecaj u društvu. Suorganizator tribine u Zagrebu je Srpsko narodno vijeće.

 

(R.P.B., 18.02.2010)