nagrada

Antonio Bronić dobitnik nagrade Ivo Fabijan


vrijeme: 29.03.2010.
mjesto: Zagreb

Antonio Bronić dobitnik je nagrade 'Ivo Fabijan' za najbolju novinsku fotografiju u 2009. Nagradu za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2009. osvojio je Antonio Bronić za rad 'Manekenka'.


Rad Antonija Bronića, fotografa agencije Pixsell, na kojoj djevojčica s fotoaparatom prati izlazak manekenke na pistu, izabran je između više od 2200 fotografija 120 autora, koji su sudjelovali na ovogodišnjem natječaju Zbora fotoreportera Hrvatske.

Predsjednik Zbora Igor Nobilo rekao je da se tim projektom, koji se ove godine održava sedmi put, želi predstaviti najbolje novinske fotografije u Hrvatskoj, ali i motivirati fotoreportere da u svom radu budu izvrsni i za to nagrađeni. Fotografije su svakodnevno prisutne u svim medijima, u novinama, na portalima i na televiziji, no njihov je životni vijek kratak. Dodjelom nagrada najboljim radovima to se mijenja, što je i poticaj fotoreporterima za daljnji rad', istaknuo je.

U kategoriji 'Događaj' za fotografiju očevida nad ženom koja je počinila samoubojstvo pobijedio je Davor Javorović iz 'Pixsella', a u kategoriji 'Svakodnevni život' nagradu 'Pavao Cajzek' dobio je Željko Hladika iz iste agencije za fotografiju dječaka Ante Tešije koji boluje od rijetke plućne bolesti. Fotograf Saša Kosanović nagrađen je u kategoriji 'Reportaža' s ciklusom fotografija 'Zvjezdarnica', a Mladen Pobi u kategoriji 'Portret' za rad koji prikazuje jazz glazbenika, basista Ralpha Armstronga, na koncertu u 'Lisinskom'.

Nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji 'Sport' dobio je Miroslav Kiš za fotografiju s treninga 15-godišnjeg atletičara Krešimira Majdandžića, a u kategoriji 'Okoliš' Jure Mišković iz 'Cropixa' za fotografiju 'Izlov tune'.

S natječaja je izabrano i sto fotografija koje će biti predstavljene na putujućoj izložbi, koja se otvara 22. travnja u prostorijama Hrvatske pošte u Zagrebu, nakon čega će biti postavljena i u ostalim hrvatskim gradovima. Iste fotografije bit će objavljene i u fotomonografiji.

U žiriju koji je odabrao nagrađene radove bili su britanski dokumentarni fotograf Andrew Testa, fotoreporter Associated Pressa iz Beograda Marko Drobnjaković i fotoreporter Reutersa iz Zagreba Nikola Šolić. (Hina)

(M.Šk., 30.03.2010)