Preskočite na glavni sadržaj

Božićni koncert Zbora i Orkestra HNK Split

Orkestar i Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu, 22. prosinca, s početkom u 20 sati, izvest će Božićni koncert pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. Na programu su 'Magnificat' Johana Sebastiana Bacha i 'Chichesterski psalmi' Leonarda Bernsteina.
vrijeme: 22.12.2011. 20 h
mjesto: Split; Hrvatsko narodno kazalište, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/

Kao solisti u Bachovom 'Magnificatu' nastupit će sopranistica Antonija Teskera i Biljana Ivanović, alt Žana Marendić Bučević, tenor Sveto Matošić Komnenović, te bas Mate Akrap. U 'Chichesterskim psalmima' Leonarda Bernsteina solist je dječak Roko Blažević.

'Magnificat' u D-duru Johanna Sebastiana Bacha jedna je od njegovih velikih vokalnih skladbi, skladana za orkestar, zbor i četiri ili pet solista. Tekst je hvalospjev Marije, majke Božje, preuzet iz Evanđelja po Luki. Izvorna je skladba napisana za božićne večernje u Leipzigu 1723., da bi Bach poslije uklonio tekstove koji se posebno odnose na Božić, kako bi djelo bilo prikladno za izvođenje tijekom cijele godine. Nova je verzija po prvi put izvedena 1733. u Thomaskirche, 2. srpnja, budući da se u to vrijeme toga dana slavio Blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije. Magnificat je podijeljen u 12 dijelova, koji se mogu grupirati u tri stavka, od kojih svaki počinje arijom, a završava zborom. Solisti su dva soprana, alt, tenor i bas.
Johann Sebastian Bach (1685. – 1750.) autor je impozantnog opusa sakralne i svjetovne glazbe u kojem je glazbeni barok dosegao svoju punu zrelost. Skladatelj, orguljaš, čembalist, violist i violinist potomak je obitelji čiji su brojni članovi generacijama u Njemačkoj djelovali kao orguljaši, zborovođe i kapelnici. Iako sam nije uveo nove forme, obogatio je tada prevladavajući njemački stil robusnom kontrapunktnom tehnikom, nenadmašnom kontrolom organiziranja harmonije i motiva, te preradom inozemnih, pretežno talijanskih i francuskih ritmova, formi i tekstura. Bachova su djela duboko poštovana zbog njihove intelektualne dubine, tehničkog perfekcionizma i umjetničke ljepote. Za njegova života bio je iznimno cijenjen širom Europe kao orguljaški virtuoz, no ne i šire prepoznat kao skladatelj. Do obnove interesa za njegova djela dolazi tek početkom 19. stoljeća, a danas ga se smatra jednim od glavnih skladatelja iz razdoblja baroka, a i jednim od najvećih skladatelja svih vremena.

'Chichesterski psalmi' zborsko je djelo Leonarda Bernsteina za dječački sopran ili kontratenor, solo kvartet, zbor i orkestar. Tekst je izabrao sam skladatelj, koristeći dijelove šest starozavjetnih psalama na hebrejskom. Bernstein je izričito navodio kako ulogu kontratenora ne bi trebala pjevati sopranistica, već samo kontratenor ili dječački sopran, vjerojatno kako bi 23. psalam, Davidov psalam bio doživljen kao da ga pjeva sam dječak David. Psalmi su, pod ravnanjem autora, praizvedeni u New York Philharmonic Hall 15. srpnja 1965., a 31. srpnja na Chichester Festivalu, za koji je djelo bilo i naručeno.

Psalme je Bernstein napisao nakon svoje Treće, ili Kadiš simfonije, a ta dva djela su, ujedno, dvije njegove skladbe najviše obilježene židovstvom. I dok se Kadiš simfoniju često smatra djelom kojim dominira ozračje beznadežnosti, Chichesterski psalmi odišu dostojanstvom i spokojem. S glazbene su strane Psalmi, a posebno prvi stavak, vrlo zahtjevni za izvođače. Uvodni dio prvog stavka često se smatra jednom od najtežih dionica za zborske tenore ikad napisanih. Unatoč zahtjevnosti djela, Psalmi se često izvode u sklopu večernjih službi Božjih u mnogim anglikanskim katedralama.

Leonard Bernstein (1918. – 1990.), američki je dirigent, skladatelj, pedagog i pijanist, jedan od prvih dirigenata rođenih i školovanih u Sjedinjenim Državama koji su stekli svjetsku slavu i priznanje. Po New York Timesu Bernstein je 'jedan od najtalentiranijih i najuspješnijih glazbenika u američkoj povijesti'. Proslavio se kao dugogodišnji glazbeni voditelj Njujorške filharmonije, dirigent velikog broja koncerata s najslavnijim svjetskim orkestrima, te autor popularnih glazbeno-scenskih djela od kojih je svakako najpoznatiji musical Priča sa zapadne strane. Kao plodan skladatelj pisao je i simfonije, baletnu glazbu, opere, komornu glazbu, klavirska, orkestralna i zborska djela, a bio je i vrhunski pijanist. HNK Split