Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus egipatskih filmova u kinu 'Tuškanac'

U suradnji s Egipatskim veleposlanstvom, kino 'Tuškanac' predstavlja atraktivan odabir od sedam igranih i pet kratkometražnih filmova iz suvremene egipatske kinematografije, koji će se moći pogledati u razdoblju od 27. veljače do 10. ožujka.
vrijeme: 27.02.2012.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.filmski-programi.hr

Prvu je večer na programu 'Hassan i Morcus' u kome se, igrajući naslovne uloge, po prvi put u istom filmu pojavljuju najpopularniji egipatski glumci Adel Imam, nacionalna glumačka zvijezda, te glumac sa zavidnom svjetskom karijerom Omar Sharif.

Po bestseleru egipatskog pisca Alaa el Aswanija snimljena je epski dugačka 'Jakubinska zgrada' od 166 minuta. I knjiga i film zahvaljuju uspjeh tome što se bave temama, tabuima egipatske kulture i društva: politika, seks i religija. Film je popraćen epitetima: najveći egipatski film svih vremena, De Niro je rekao: ovo je remek djelo…a zasigurno, to je najskuplji egipatski film ikada napravljen.

Redatelj Atef Al-Tayeb filmom 'Ljubav iznad platoa piramide' kroz besperspektivnu ljubavnu priču uspješno dočarava tragediju življenja u Egiptu sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća kada je teška ekonomska situacija uništavala snove i želje, onemogućavala ostvarenje i najskromnijih planova.

'Noćne ptice' Sherifa Arafa nagrađene su na venecijanskom festivalu 1995., a humorna drama 'Neprospavane noći' izazvala je svojevrsne kontroverze zbog otvorenog prikaza seksualnosti. 'Volim film', 'Cinema Paradiso' na egipatski način, 2004. bio je egipatski kandidat za Oscara. Igrani filmovi završavaju međunarodno priznatim i uspješnim '1:0' redateljice Kamle Abu Zekry.

Tema svih pet kratkometražnih filmova je prošlogodišnja revolucija koja je završila rušenjem tridesetogodišnjeg režima. O revoluciji filmovi govore ozbiljno s različitih strana i stajališta pokušavajući ocrtati objektivnu i realnu sliku.

Raspored projekcija egipatskih filmova u kinu 'Tuškanac'