Preskočite na glavni sadržaj

Festival Perforacije na festivalu DañsFabrik

Festival Perforacije će gostovati od 27. veljače do 3. ožujka na DañsFabrik festivalu u Brestu u Francuskoj, s programom Contrefugue.
vrijeme: 27.02.2012.
mjesto: Francuska; Brest
url: http://www.perforacije.org/

Festival će biti produciran i predstavljen u Le Quartzu, jednom od najrelevantnijih kazališta u Francuskoj, koje je imalo zadaću i dužnosti Nacionalnog Kazališta, na francuskom Scène Nationale, 2001. godine. Le Quartz se ističe svojim programom suvremenih izvedbenih umjetnosti, isto kao i s angažmanom u demokratizaciji pristupa umjetnosti i kulturi.

Zvonimir Dobrović, umjetnički ravnatelj Perforacija i selektor programa Contrefugue, kaže za umjetnike od kojih će mnogi po prvi puta biti prezentirani u Francuskoj, da će 'malo protresti stvari, postavljajući nove izazove formatu u kojem rade i eksperimentirati s vlastitim metodama'.
 
Namjera samog programa je pokazati definiranu sliku suvremenih izvedbenih umjetnosti na Balkanu, s umjetnicima iz Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Makedonije. Svi umjetnici su već bili dio programa prijašnjih Perforacija, dok je namjera ovog događaja da postane središte za širenje i razumijevanje suvremene umjetničke scene u inozemstvu.

Tjelesno kazalište – balkanski stil

'Što bi Ivo Dimchev, umjetnik tjelesnog kazališta, još uopće mogao nadodati na priču poznatu svima? Jako puno, čini se.' – napisao je Apollinaire Scherr za Financial Times nakon performansa od Dimcheva na festivalu Perforacije u New Yorku 8. oujka 2011. godine.
 
Program Contrefugue stavlja naglasak na performanse bazirane na tijelu performera, s mnogim zajedničkim točkama s tjelesnim kazalištem, no više postavljanjem izazova formatu u kojem se izvodi i otvorenim mogućnostima korištenja scenskih odnosa i inovacije.

Igor Josifov, Ivo Dimchev, Matija Ferlin i Via Negativa su umjetnici koji su bazirali svoja umjetnička istraživanja na samom tijelu kao objektu izvedbe, povlačeći paralele između geografija njihovih tijela i same izvedbe. Ta tjelesnost omogućuje privilegiran prostor gdje tijelo postaje prostor misli i estetskih odnosa u kojima su hermeneutika i interpretacija relativizirane otvarajući mogućnosti isto kao i zaokruživanja.
 
Splitske izvedbene umjetnosti




Petra Kovačić je već postala ‘stalni postav’ na festivalu Perforacije u svim njegovim nijansama. Bila je prisutna na prvom izdanju festivala 2009. godine sa svojim djelom Act(ing) i tijekom Perforacija u New Yorku 2011. s istim radom.

Iste godine je bila dijelom festivalske Noći Performansa s hvaljenim performansom naziva Reflections. Oba djela će izvesti po prvi puta u Francuskoj, producirana od strane festivala Perforacije.

Njen rad je plastičan, na granici izvedbenih i vizualnih umjetnosti. Instalacije koje se baziraju na trenutku i stoga su izvedbene, u kojima su pokreti i dramaturgija smješteni tako da oblikuju interpretaciju pritom ostavljajući otvoren cijeli svijet mogućnosti – kao što se to događa u dobroj umjetnosti.
 


Room 100 je cirkuski duo Jakova Labrovića i Antonie Kuzmanić, koji je već poznat francuskoj publici kroz inovaciju i suvremeni pristup u cirkuskoj umjetnosti. Njihov performans, C8H11N02, izgrađuje se na subjektivnosti ljudi koji žive s mentalnim invaliditetom poput šizofrenije, uključujući politički faktor prikazivanjem jednog od intervjua koji su napravili tijekom opsežnog istraživanja.




Za više informacija posjetite stranice festivala www.perforacije.org.