Preskočite na glavni sadržaj

'Lambda' Ivana Marušića Klifa u Pogonu Jedinstvo

'Lambda' Ivana Marušića Klifa u Pogonu Jedinstvo
U petak, 30.ožujka, s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, otvara se samostalna izložba 'Lambda' Ivana Marušića Klifa. Tijekom izložbe održat će se razgovor s autorom, predavanje za studente ALU te koncert na dan zatvaranja. Izložba je otvorena do 6. travnja.
vrijeme: 30.03.2012.
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, velika dvorana, Trnjanski nasip bb
url: http://www.upogoni.org
Ponedjeljak, 2. travnja, u 20 sati / razgovor Rada Iva Janković, Sanja Grbin, Petar Milat, I.M.Klif
Četvrtak , 5. travnja, u 20 sati / predavanje za studente ALU / javnost – 'Klif objašnjava kako to zapravo radi'
Petak, 6. travnja, u 21 sat / zatvaranje izložbe + koncert / Alen Sinkauz, Hrvoje Nikšić, Miro Mance, i.m.klif

Jedinica za manipulaciju rastera ili 'wobbulator' je alat koji su tijekom 60tih i 70tih godina prošlog stoljeća razvijali i u svom umjetničkom radu obilno koristili pioniri video arta Nam June Paik, te Steina i Woody Vasulka. Riječ je o prepariranom televizoru čijom je slikom moguće manipulirati pomoću magnetskih valova.
 
Instalacija 'Lambda' Ivana Marušića Klifa rezultat je dvogodišnjeg istraživačkog procesa započetog razradom izvornog dizajna wobbulatora, kojemu su dodane nove funkcije. Novonastali, računalno kontrolirani sustav čine tri wobbulatora, pokretne kamere i video-projektori.
 
Sustav zadržava izvornu analognost koja rezultira teksturom i greškama karakterističnim za klasičnu video-sliku. No za razliku od radova pionira video-umjetnosti, Marušićev sustav je stavljen pod preciznu kontrolu računala, što predstavlja inovaciju u radu s wobbulator tehnologijom.

 
Prva javna prezentacija sustava odvila se u Zagrebu 2010. godine, u sklopu ciklusa performansa proširenog filma na festivalu 25FPS, na kojem je Marušić izgradio vizualni ambijent projekcijom slike na platna postavljena pred glazbenicima iz skupine Šum protiv valova. Uslijedila je instalacija Between Frequencies, svojevrstan generativni animirani film u trajanju od 15 minuta, premijerno izveden u MKC u Splitu u studenom 2011.

Na samostalnoj izložbi u dvorani Jedinstvo rad je oprostoren projekcijom na platno razvučeno u obliku znaka lambda (λ), a instalacija je obogaćena i uključivanjem zvuka izvornih wobbulatorskih frekvencija.
 
Ivan Marušić Klif / i.m.klif (1969) diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu (School of Audio Engineering). Bavi se izradom kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi također sa slikom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je u Europi, Japanu i SAD (Mapping festival, Geneva; Ars Electronica, Linz; Kibla, Maribor; Kapelica Gallery, Ljubljana; Kunsthalle Exnergasse WUK, Beč; MSU, Zagreb ...)