Preskočite na glavni sadržaj

Nova biblioteka arhitektonskih vodiča

U nakladi UPI-2M Books i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uskoro izlazi Antologijski arhitektonski vodič Zagreba, a nakon njega i Antologijski urbanistički vodič Zagreba autora Zlatka Karača i Alena Žunića.
mjesto: Zagreb
url: http://www.upi2mbooks.hr
Biblioteku arhitektonskih vodiča autorski su osmislili dr.sc.Zlatko Karač i Alen Žunić s namjerom da se u ovaj ambiciozni projekt uključe i drugi koautori, eksperti za pojedine teme ili razdoblja.

Vodiči izlaze u zajedničkoj nakladi Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i UPI-2M BOOKSA, a u ovogodišnjem je nakladničkom programu planirana objava prva dva temeljna sveska: Antologijskoga arhitektonskog vodiča Zagreba i Antologijskoga urbanističkog vodiča Zagreba.

Osim toga, za nadolazeće trogodišnje razdoblje najavljeni su i prvi volumeni specijaliziranih tematskih vodiča koji će, uz iscrpan izbor zgrada i detaljnu elaboraciju, reprezentirati tri tematska niza ove biblioteke: Secesijska arhitektura Zagreba (stilski niz), Sakralna arhitektura Zagreba (tipološki niz) te Arhitektura zagrebačkoga Gornjega grada i Kaptola ('kvartovski' niz). Naslovi i više nego jasno ocrtavaju razvojni slijed edicije, s očekivanjem i paralelnog izdavanja engleske inačice svakog sveska. Za očekivati je i moguću ekstenziju projekta na arhitektonske vodiče drugih gradova.

Antologijski arhitektonski vodič Zagreba, 100 izabranih zgrada kod kojeg su se autori u osmišljavanju odlučili za koncept općega arhitektonskog vodiča. Većina europskih metropola odavno je dobila arhitektonske itinerere, no u Zagrebu su se prve takve publikacije – za sada omeđene i orijentirane samo ka arhitekturi 20. stoljeća – pojavile tek prije kratkog vremena.

U limitiranom broju od 100 antologijskih primjera arhitekture (premalo za potpuni izbor, ali i znatno više od onoga što posjetitelj Zagreba tijekom nekoliko dana može obići) uvrštene su zgrade neupitne vrijednosti za koje nesumnjivo postoji konsenzus struke. U tome izboru ravnomjerno je prezentirana arhitektura svih razdoblja – počevši od ranoromaničkih slojeva prve katedrale s kraja 11. stoljeća pa do zgrade Biskupske konferencije iz 2011. Pri tome je afirmirana i raznolikost arhitektonskih tipova i želja da u izboru bude zastupljeno čim više relevantnih autora. Uz 'repere' iz gradskog središta uključeni su i noviji pa i sasvim rubni dijelovi grada do kojih su tek nedavno stigli 'kraci' urbanog širenja i kvalitetne suvremene arhitekture.

Oglednu listu top10 zgrada uvrštenih u vodič ilustriraju paradigmatski primjeri iz raznih razdoblja, kao što su: srednjovjekovni burg Medvedgrad, katedrala s renesansnom biskupskom utvrdom i dvorom, barokna palača Vojković-Oršić-Rauch, klasicistička palača Magdalenić-Drašković, historicistička palača HAZU, mirogojske arkade, stara zgrada NSB-a kao secesijsko remek-djelo, promoderna crkva sv.Blaža, Pučko otvoreno učilište, nova zgrada NSK. Jednako kvalitetan niz bi se mogao sastaviti i od preostalih 90 djela obrađenih u knjizi.

Vodič sadrži: 100 izabranih antologijskih zgrada obrađenih u iscrpnim 'kataloškim jedinicama', svaka na dvostrukoj stranici s nizom servisnih informacija (linije javnog prijevoza, vrijeme razgleda, kontakt adrese, literatura, dokumentacija); 500+ dopunski registar važnijih građevina sa sažetim podacima pridruženim uz glavni katalog; uvodne sintezne tekstove o povijesnome, urbanističkome i arhitektonskom razvoju Zagreba; appendix s prilozima i “alatima“ za lakše korištenje vodiča poput glosarija stručnih pojmova, bibliografije s oko 1000 izabranih naslova, popisa dokumentacijskih i arhivskih izvora, iscrpnih kazala zgrada složenih prema arhitektima, periodizacijskoj i stilskoj pripadnosti, tipovima, gradskim četvrtima i ulicama, zatim arhitektonskog adresara Zagreba s podacima o bitnim ustanovama, upravnim tijelima, školama, knjižnicama, nakladnicima i knjižarama, časopisima, strukovnim udruženjima, izložbama i arhitektonskim manifestacijama, muzejima i galerijama koji su od važnosti za arhitekte.

Oprema knjige uključuje 250 stranica, decentni dvobojni tisak, format 24/16cm, broširani uvez s klapnama, mat plastificirani omot, 300 ilustracija (fotografije, nacrti, autorske skice, arhivske karte) i 10 preglednih karata (po dijelovima grada). Dizajn potpisuje Matea Bronić.