Preskočite na glavni sadržaj

Nedjeljko Dragić dobitnik priznanja 'Ranko Munitić'

Hrvatski redatelj, autor crtanih filmova, stripova, karikatura i ilustracija Nedjeljko Dragić dobitnik je priznanja 'Trepetalo iz Trogira – regionalna nagrada za medije Ranko Munitić', koje dodjeljuje Centar za medije Ranko Munitić, objavljeno je u utorak u Beogradu u prostorijama tog centra.
vrijeme: 03.04.2012.
mjesto: Srbija; Beograd

Priznanje se ove godine dodjeljuje prvi put, sa željom da postane tradicionalno, naglasila je ravnateljica Centra Zorica Jevremović Munitić.

Dragić je primajući nagradu podsjetio da je Ranko Munitić bio jedan od najboljih poznavatelja filma na ovim prostorima. 'Sve nas je osobno poznavao, što je bitno za kritičara, a poznavao je i suštinu ovoga posla', rekao je Dragić.

Nedjeljko Dragić rođen je u Paklenici kod Novske 1936. godine. Jedan je od najpoznatijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Za vrijeme studija prava počeo je objavljivati karikature i stripove u zagrebačkim novinama. Prvi crtani film 'Elegija' snima 1965., a njegov film 'Tup-tup' bio je 1972. nominiran za Oscara.

Godine 2002. dobio je Vjesnikovu nagradu Krešo Golik za životni doprinos filmskoj umjetnosti, a prošloga tjedna predstavio je knjigu stripova 'Tupko' u povodu 40. godišnjice Grand prixa koji je osvojio na svjetskom festivalu stripa u Montrealu.

Centar za medije Ranko Munitić osnovan je potkraj 2011. godine s ciljem teorijskog i praktičnog istraživanja medija kojima se Munitić bavio – filma, animacije, stripa, televizije i karikature.

Ranko Munitić, filmski kritičar i teoretičar, scenarist, publicist i jedan od najboljih poznavatelja stripa i animacije na prostoru bivše Jugoslavije, umro je u Beogradu potkraj ožujka 2009. godine. Rođen je 3. travnja 1943. godine u Zagrebu, djetinjstvo je proveo u Trogiru, a prvi profesionalni tekst napisao je 1962. godine. Najviše scenarija napisao je za animirane filmove, kao scenarist prvi put se pojavio s filmom 'Putujuće kino' (1964.), a napisao je i scenarij za igrani film 'Oficir s ružom' (1987.), Dejana Šorka. Autor je retrospektiva Zagrebačke škole crtanog i Beogradske škole dokumentarnog filma, a od osamdesetih godina živio je u Beogradu. (Hina)