Preskočite na glavni sadržaj

Skulpture Marine Orlić u Rovinju

U Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak, 10. travnja, u 12 sati, otvara se samostalna izložba skulptura u terakoti pulske umjetnice Marine Orlić. Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja.
vrijeme: 10.04.2012. 12,00
mjesto: Rovinj; Zavičajni muzej Grada Rovinja, Trg maršala Tita 11
url: http://www.muzej-rovinj.com
Umjetnica svoje skulpture od terakote ne radi na klasičan kiparski način tako da punu, kompaktnu masu mijesi, već ih radi lončarskim postupkom koji joj daje veće mogućnosti oblikovanja. Izložene skulpture spoj su suprotstavljenih principa nematerijalnog i materijalnog. Prožimanje i nadopunjavanje tih principa, umjetnica pretvara u metafizičke objekte vlastitih skulptura. Metafizika Marinih skulptura odražava se kroz jednostavne, minimalne i racionalne volumene stilizirane u osnovne forme kao što je cijev ili kugla. I cijev i kugla imaju vanjsku i unutarnju površinu i prostor, vidljivo i nevidljivo.

Ne inzistira, međutim, na teksturama vidljivih površina koje obrađuje minimalno, već samo u funkciji oblikovanja prostora. Prostor i njegova unutrašnja praznina osjećaju se kroz napetost ljuske koja odvaja vanjsko od unutarnjeg.

Kako Marinine skulpture imaju unutarnji nevidljivi prostor, jednako tako imaju i vanjske nevidljive oblike. Unutrašnji se prostor, iako nevidljiv, može osjetiti. Na isti se način tako mogu osjetiti i vanjski nevidljivi oblici. Njezini likovi od nekud izviru ili nekud nestaju. Kao da dolaze iz nekog drugog svijeta, ili pak nestaju u neki drugi svijet.


Marina Orlić, 1958. samostalna je umjetnica koja se profesionalno bavi keramikom, skulpturom i slikarstvom. Studirala je povijest umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2003. do 2006. bila je asistentica u kiparskoj radionici akademskog kipara Korbiniana Hubera u Regensburgu (Njemačka), radeći u kamenu i drvu. Godine 2007/2008. radila je kao stručna suradnica na restauratorskim radovima zidnih slika na nekoliko spomenika kulture u Istri.

Članica je HDLU-a, HZSU-a i ULUPUH-a. Od svibnja 2009. dopredsjednica je HDLU Istre. Suosnivačica je i predsjednica Centra za oblikovanje keramike - Krater. Surađuje sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli i održava keramičke radionice za učenike kiparskog odjela. Izlagala je na pedesetak skupnih i samostalnih izložbi. Njezino umjetničko djelovanje zabilježeno je u knjigama: 'Povijest moderne keramike u Hrvatskoj' i 'Suvremena keramika u Hrvatskoj' autorice prof. M. Baričević. Radovi joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama. Izradila je nekoliko javnih radova u Puli, Medulinu, Pomeru ( Hrvatska) i Mostaru (Bosna i Hercegovina). Autorica živi i djeluje u Puli.