Preskočite na glavni sadržaj

Korana Lukić Šuran u Galeriji Anex

U pulskoj Galeriji Anex, u petak, 13. travnja, s početkom u 20 sati, otvara se samostalna izložba pulske umjetnice Korane Lukić Šuran pod nazivom 'Voices'. Kustosica izložbe je Gorka Ostojić Cvajner, a izložba ostaje otvorena do 27. travnja.
vrijeme: 13.04.2012. 20,00
mjesto: Pula; Galerija Anex, Istarska 30
url: http://www.hdluistre.hr
Obiteljsku sagu o svakodnevlju Korana Lukić Šuran dokumentaristički elaborira kroz seriju slika velikog formata /180x160 cm i 160x140 cm/ ukupno njih 12, nizom od 100 minijatura /18x20 cm/, sve izrađeno u kombiniranim tehnikama, te govornom kakofonijom koja nastaje iz više istovremenih izvora zvuka, u projektu nazvanom Voices, a nastalom u vrlo kratkom vremenskom razdoblju 2011./2012.

Autorica je i dalje vjerna tematskim cjelinama. Koherentno svoju ideju o običnosti i običajnosti, slikarskim elaboriranjem naoko nevažnih, malih stvari, ona utemeljeno razvija, razvijajući paralelno i svoj likovni idiom.

Interpretacijom središnje teme, obiteljske svakodnevice, na postulatima popartističke tradicije, znači kada na velikom platnu banalan sadržaj kojega od sporedne egzistecije izdiže do sverazumljivosti, autorica apostrofira i indirektno problematizira, onda likovno govori otuđenosti i samoživosti pojedinca i grupa u dehumaniziranom društvu  vremena ovog. Tada njezin diskurs nije benigan i nosi vidno obilježje intelektualnog, emotivnog i socijalnog angažmana, doslovno za  obitelj s jedne strane, ali nadasve za zaboravljenu/zapostavljenu/izgubljenu empatiju.

Trenutak svakodnevice pomno je izabran. Radi se o ritualu obiteljskog, prijateljskog i dobrosusjedskog sakupljanja radi zajedničkog blagovanja sa postatmosferom opuštanja tog gestikulirajućeg i glasnog društva. Znači, ne apostrofira pojedinca, već promiče kolektivizam naspram otuđujućeg individualizma. iz teksta Goranke Ostojić Cvajner

Korana Lukić Šuran rođena je 1977. u Puli, gdje je pohađala Glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov i završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u  klasi prof. Ivana Obrovca. Godine 1997. Upisuje se na Odsjek likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci  gdje je diplomirala  slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca. U Puli dvije godine vodi Klub mladih SMI-DGI organizirajući samostalne izložbe, promocije knjiga, predavanja o suživotu čovjeka i prirode, tečajeve ekologije, fotografije i parlaonice.

U  tvrtci Oriana u Puli radi kao dizajner-interijerist od 2004. do 2009. godine.Trenutno predaje likovnu kulturu u OŠ Petra Studenca u Kanfanaru, OŠ Divšići i OŠ Vladimira Nazora u Krnici. Voditeljica je likovnih radionica u Društvu naša djeca u Fažani, te predsjednica  udruge Ars iz Fažane koja okuplja ljubitelje umjetnosti i stvaranja. Članica je HDLU Istre. Od 1999. godine izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo. Živi i stvara u Puli i u Fažani.