Preskočite na glavni sadržaj

Osnovana Udruga ravnatelja hrvatskih muzeja

Osnivačka skupština Udruge ravnatelja hrvatskih muzeja, održana je 11. travnja u Zagrebu, a na skupštini se okupilo četrdesetak ravnatelja muzeja iz svih krajeva Hrvatske. Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt izabran je za prvog predsjednika URHM-a.
url: http://www.muo.hr
Udruga će promicati učinkovito upravljanje i štititi prava zaposlenika koji obavljaju poslove ravnatelja muzeja budući da ne mogu biti sindikalno organizirani, a jednina su skupina muzejskih djelatnika koja ima ograničene ugovore o radu.
 
Na osnivačkoj skupštini URHM-a bilo je govora o najučestalijim poteškoćama s kojima se u radu susreću ravnatelji muzeja, o zakonodavnim odrednicama i o društvenom statusu muzejske struke. Na primjer, opseg poslova koje obavljaju ravnatelji istaknut je kao prevelik za zakonom predviđeno radno vrijeme, a izostaje im i potrebna kadrovska i financijska podrška. Nadalje, izmjene propisa su česte, mnogi muzeji nemaju pravnu službu ni uposlenog pravnika, a ne mogu plaćati ni skupe konzultantske usluge. Novoosnovana  udruga nastojat će pronaći modele za rješavanje problema s kojima se uprave muzeja susreću u svakodnevnom poslovanju sa ciljem da obavljanje poslova bude transparentno i učinkovito.
Novi propisi donose povećanje opsega posla i odgovornosti uz istovremeno smanjenje mogućnosti zapošljavanja iako standardi za djelatnost zahtijevaju kvalificirane zaposlenike s potrebnim iskustvom.

Legislativa nadležnih ministarstava često nije usklađena, pa se u svakodnevnom radu  pojavljuju problemi koji se mogu kvalitetnije i brže rješavati upravo udruživanjem i zajedničkim predlaganjem rješenja. Udruga ima za cilj istaknuti kako je muzejska djelatnost nacionalni interes, što je definirano važećim propisima RH, jer su muzeji čuvari identiteta zemlje, a pohranjeni predmeti i spomenici o kojima skrbe neprocjenjive su i trajne vrijednosti Republike Hrvatske.

Muzeji nisu političke organizacije, pa su potpuno neprimjerene paralele koje ravnatelje poistovjećuju s izborima i izmjenama političkih čelnika, no svaka politika dužna je sukladno nacionalnim zakonima i međunarodnim konvencijama odgovorno brinuti o baštini što uključuje i onu koju čuvaju muzeji. Muzeji primarno nisu ni programske ni turističke organizacije, kako ih se u zadnje vrijeme često u tisku prikazuje, već su baštinske ustanove najviše razine. Ali zbog svoje važnosti utječu i na gospodarski održivi razvoj posebno u području kulturnog turizma, a brojke o posjećenosti muzeja svjedoče da su i razlog dolaska mnogih turista u Hrvatsku.

Stoga  su okupljeni ravnatelji poduprli inicijativu za osnivanje Udruge ravnatelja hrvatskih muzeja kao tijela koje će jasnije moći artikulirati zajedničke interese i probleme u struci i lobirati za njihovo rješavanje. Time se nastoji izbjeći dosadašnji, neravnopravan položaj ravnatelja kao pojedinca koji ponekad nije u mogućnosti slobodno istupati pred nadležnim tijelima uprave bez da ugrožava svoje zaposlenje s obzirom na nejednaku poziciju moći. Udruga namjerava predlagati učinkovita rješenja temeljem iskustava članova, nudeći primjere dobre prakse koji mogu poslužiti za bolje korištenje resursa u sektoru.

Za sjedište udruge izabran je Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, a Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, za prvog predsjednika URHM-a. Odlučeno je da članovi predsjedništva i nadzornog odbora budu birani na način ravnomjerne teritorijalne zastupljenosti. Članovi predsjedništva su: Elvira Šarić Kostić ( Muzej grada Splita ), Marin Kirinčić ( Prirodoslovni muzej Rijeka ), Branko Spevec ( Gradski muzej Varaždin ) i Grgur Marko Ivanković ( Muzej Slavonije, Osijek ). Za tajnicu je izabrana Goranka Horjan ( Muzeji Hrvatskog zagorja, Gornja Stubica ). Za članove nadzornog odbora izabrani su Tatjana Vlahović ( Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb ), Andro Krstulović Opara ( Muzeji Ivana Meštrovića, Split ) i Darko Komšo ( Arheološki muzej Istre, Pula ). Miroslav Gašparović, predsjednik URHM-a, najavljuje prvu skupštinu Udruge čim bude upisana u Registar udruga RH.