Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Miloša Miše Radivojevića u Zagrebu i Rijeci

Retrospektiva Miloša Miše Radivojevića u Zagrebu i Rijeci
Ovoga tjedna u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' i u riječkom Art-kinu Croatia počinje 'Retrospektiva redatelja Miloša Miše Radivojevića: 50 godina filmskog stvaralaštva'. U prva tri dana zagrebačkog programa, HFS će ugostiti Mišu Radivojevića i glumca i producenta Svetozara Cvetkovića s kojima će nakon premijerne projekcije u srijedu, 25. travnja, razgovarati kritičar Mario Kozina. Potom će dvojac svečano otvoriti riječku Retrospektivu u četvrtak, 26. travnja, u 20 sati.
vrijeme: 25.04.2012.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac i Rijeka; Art-kino Croatia
url: http://www.hfs.hr

Miloš Miša Radivojević televizijski je i filmski režiser i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Započeo je studij filozofije, no na kraju je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 1966., kao prvi student filmske režije u klasi Aleksandra Saše Petrovića, a karijeru je započeo kao asistent redatelja Puriše Đorđevića, s kojim je radio od 1961. do 1969. Ove godine ovaj sjajni i umjetnički beskompromisni filmski autor obilježava 50 godina filmskoga stvaralaštva. Zagrebačka retrospektiva broji devet naslova, a otvara se u sijedu, 25. travnja, u 19 sati, projekcijom redateljevog posljednjeg, šesnaestog filma 'Kako su me ukrali Nemci' (2011.), autobiografskom dramom i ujedno završnim dijelom trilogije koju još čine 'Buđenje iz mrtvih' (2005.) i 'Odbačen' (2007.) – a sva tri filma, koja su dio ove retrospektive, povezuje i suradnja sa Svetozarom Cvetkovićem, izvanrednim glumcem, koji je 'Nemce' i koproducirao. Ovaj film, potpuno i otvoreno autobiografsko djelo, zrelo i poetično, možda je najbolji Radivojevićev film – a svakako i ponovni uzlet u veliki uspjeh, i to ne samo na festivalima, kod upućene publike, znalaca i kritike, već i kod 'običnih' gledatelja, što je za autora nespremna na kompromise doista najveći kompliment. Priča je to redatelja Radivojevića iz doba Drugog svjetskog rata, o njegovu djetinjstvu bez oca i s majkom kojoj je bila važnija revolucija od malenoga sina i kako je, usprkos svemu, zahvaljujući nježnosti jednog Nijemca, to bilo sretno djetinjstvo.

Na velikom platnu publika će vidjeti još šest filmova počevši od debitantskog igranog filma 'Bube u glavi' (1970.), preko mladenačkih radova' Bez', 'Testament' i 'Kvar' gdje neprilagođene, suvišne i odbačene junake maestralno igraju Dragan Nikolić, Bata Stojković i Aleksandar Berček. Kultni 'Dečko koji obećava' (1981.) na neki je način prirodan nastavak 'Kvara' – samo ovdje je izlazak iz malograđanskih okova i društvenih okvira svih vrsta – obiteljskih, ljubavnih, karijernih još jači, radikalniji i glasniji …U filmu 'Živeti kao sav normalan svet' gledamo rasnu glumicu Sonju Savić u jednoj od njenih najboljih uloga. Slijedi 'Ni na nebu ni na zemlji' u kome glavnu ulogu igra Svetozar Cvetković koji je u godinama suradnje postao, prema riječima samoga redatelja, neka vrsta njegova Alter Ega, 'igra najgoru kosku u tim filmovima, igra jednog depresivnog, izgubljenog, često ne naročito šarmantnog i magnetičnog junaka.' HFS

Program u kinu 'Tuškanac'

Program u Art-kinu Croatia