Preskočite na glavni sadržaj

Cinemaniac – suvremena umjetnosti i film

Danas, 15. svibnja, u 21 sat, u kinu Tuškanac, održat će se program projekcija povodom obilježavanja desetog izdanja izložbe 'Cinemaniac', koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Festivalu igranog filma u Puli, u suradnji MMC LUKA i Pula Film Festivala. Kustosica projekta je Branka Benčić.
vrijeme: 15.05.2012. 21,00
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac
url: http://www.hfs.hr
Izložba 'Cinemaniac' je nastala iz želje za predstavljanjem radova iz svijeta umjetnosti i filma, i od svojih početaka predstavlja aktivni istraživački kontekst koji omogućava prezentiranje umjetničkih djela, mjesto susreta u kojem se integriraju društveni, kulturni, tehnološki, medijski i estetski aspekti, sjecišta na kojima se susreću umjetnost, umjetnici, institucije i publika, stvaraju novi oblici suradnje, problematiziraju odnosi filma i vizualnih umjetnosti.

Ona je mjesto gdje se prezentira recentna hrvatska i međunarodna produkcija filmova umjetnika, umjetničkog videa, eksperimentalnoga i alternativnog filma te multimedijalnih instalacija, otkriva i artikulira baština eksperimentalnog i alternativnog filma i predstavljaju umjetnici i radovi antologijskog značaja.
 
Program projekcija u Kinu Tuškanac realizira se uz obilježavanje desetog izdanja izložbe a okuplja neke od vrhunaca desetogodišnjeg kontinuiranog rada na području prezentacije suvremene internacionalne audiovizualne umjetničke produkcije, kontekstualizacije i uspostavljanja procesa kuriranja pokretnih slika u kontekstu galerije i filmskog festivala – radove Tima Etchellsa, J. T. Andersona, Nicole Cousino, Ivana Faktora, Davora Mezaka, mahom video radove prezentirane posljednjih deset godina u Puli.

Ovaj izbor predstavlja i posvetu filmu – odabirom radova koji se formiraju oko filmskih referenci i citata, filma kao dijela popularne kulture, ističući izniman i kontinuiran utjecaj filma na suvremenu umjetničku produkciju. Branka Benčić
 
Program:

Tim Etchells Starfucker, 2002, 12’ 00’’
Cameron Giner The Shoot, 2003, 6’ 00’’
J T Anderson  Prairie Stop, Highway 41, 2004, 9’ 30’’
Nicole Cousino The Bird, 2002, 2’ 00’’
Filip Cenek After The Assasination, 2002, 6’ 40’’
Davor Mezak Whirl/Zvrk, 1997, 5’ 50’’
Steven Eastwood Of Camera, 2003, 14’ 40’’
Ivan Faktor Kangaroo Court 2007, 7’ 40’’

Ukupno trajanje programa je 64 minute, a ulaz je slobodan.