Preskočite na glavni sadržaj

Plesni film 'Nora' u Kino klubu Split

U srijedu, 16. svibnja, u 19 sati, u prostorijama Kino kluba Split bit će prikazan plesni film 'Nora' redatelja David Hintona i koreografkinje Nora Chipaumire. Projekcije su besplatne i služe u edukativne svrhe.
vrijeme: 16.05.2012. 19 h
mjesto: Split; Kino Klub Split, Savska bb
url: http://www.xontakt.org/

Film 'Nora' se temelji na istinitim pričama plesačice Nore Chipaumire, koja je rođena u Zimbabweu 1965. godine. U filmu, Nora se vraća u krajolik svoga djetinjstva putujući kroz živa sjećanja svoje mladosti. Izvedbom i plesom, ona svoju prošlost oživljava živahnom pjesmom zvuka i slike. Rezultat je film o obiteljskim dramama, kompliciranim ljubavima i ratnim politikama, izmjenjujući komičnost i tragiku, radost i žalost. To je film o djevojci uvučenoj u sukob protiv svih vrsta zastrašivanja i nasilja – koja postupno sakuplja snagu, ponos i neovisnost. Sniman u cijelosti na lokacijama u Južnoj Africi, 'Nora' uključuje mnoštvo lokalnih izvođača i plesača svih uzrasta, od mladih školaraca do starih bakica, a većinu glazbe posebno je komponirala legenda zimbabweanskog glazbenog stvaralaštva -Thomas Mapfumo.

David Hinton je redatelj koji je u svijetu plesa najpoznatiji po Dead Dreams of Monochrome Men i Strange Fish, njegovim filmskim verzijama kazališnih predstava DV8 Physical Theatre. Također je napravio izvođačke filmove s Adventures in Motion Pictures, the Alvin Ailey Company i the Royal Swedish Ballet, te je surađivao s nekolicinom koreografa u stvaranju originalnih plesnih radionica za ekran. Dvostruki je dobitnik British Academy Awards-a za svoje dokumentarce, a njegovi plesni filmovi dobili su mnoge nagrade uključujuči Prix Italia, Emmy i IMZ Dance Screen Award.

Nora Chipaumire rođena je u Mutareu, Zimbabwe, u vrijeme Chimurenga Chechipiri, ili drugog rata za oslobođenje. Živi u SAD-u kao samoodbjegli umjetnik od 1989.g. Trenutno nastanjena u Brooklynu, Chipaumire za sebe smatra da je politički umjetnik u dijalogu sa samim sobom, svojim Afrikancima i čovječanstvom: Zimbabwe je njezin fokus, a Afrika njezin centar. Članica je MANCC, primateljica je NDP TOUR Support-a i sudionica je u JANT-BI Diaspora Project u Toubab Dialaw, Senegal. Nora je nedavno počaščena nagradom The Mariam McGlone Emerging Choreographer Award. Dobitnica je nagrade 2007 BESSIE '…za uzdignutu, sjajnu prisutnost i za podizanje ljestvice svojih izvedbi punog nagiba do nebeskih visina…', Osnivačica je i umjetnički direktor Company Nora Chipaumire. Istaknuta je u dokumentarcu 'Movement (R)evolution Africa'.

Redatelj: Alla Kovgan i David Hinton
Scenarist: Alla Kovgan, David Hinton, Nora Chipaumire
Korografija: Nora Chipaumire
Glazba: Thomas Mapfumo
Plesači: Nora Chipaumire, Souleymane Badolo i mnogi drugi