Preskočite na glavni sadržaj

Izrada vjernih kopija i umijeće retuširanja - inozemna iskustva

U organizaciji nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju UMAS-a, u četvrtak, 31. svibnja, u 18 sati, u prostorima spomenutog Odsjeka Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, održat će se predavanje dipl. konz.-rest. Sandre Šustić na temu 'Izrada vjernih kopija i umijeće retuširanja – iskustva iz Londona, Pariza i Porta'.
vrijeme: 31.05.2012. 18,00
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.kontejner.org/
U sklopu diplomskoga rada, kojega je realizirala 2006. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Sandra Šustić  pristupila je ovome izazovu koristeći kao predložak slavnu Mona Lisu. Rad na rekonstrukciji sfumata nastavila je i nakon diplome. Svoj je projekt predstavila posterom na znanstvenom simpoziju The Technical Examination of Old Master Drawings: a symposium in conservation science, održanom u British Museumu u svibnju 2010. godine. U siječnju 2011. godine otputovala je u Pariz kako bi sudjelovala na tehničkom sastanku o konzervatorsko-restauratorskom zahvatu na Leonardovoj slici Djevica s Djetetom i sv. Anom u Louvreu.

Iskustvo u izradi kopija Sandra  je prenijela i u svoju restauratorsku praksu. To osobito dolazi do izražaja u metodama mimetičkog retuširanja slika, gdje je kopiranje umjetnikova rukopisa jedna od osnovnih zadaća restauratora. Rad na projektima retuširanja u Hrvatskom restauratorskom zavodu omogućio joj je suočavanje s problemima u radu i donošenje odluka u situacijama opsežnih oštećenja na slikama. U želji da unaprijedi tehnološku stranu retuširanja, u studenome 2011. godine sudjelovala je u radionici Loss Compensation in Paintings - Filling and Retouching u Portu. Sandra Šustić ovim predavanjem želi podijeliti svoja praktična iskustva s kolegama i studentima te ih izvijestiti o zbivanjima s triju značajnih restauratorskih susreta.