Preskočite na glavni sadržaj

'Dani satire Fadila Hadžića' od 1. do 16. lipnja

Dani satire, tradicionalni festival Satiričkog kazališta 'Kerempuh' održat će se od 1. do 16. lipnja pod novim nazivom – 'Dani satire Fadila Hadžića', čime su postali trajno posvećeni svom osnivaču i utemeljitelju tog zagrebačkog kazališta.
vrijeme: 01.06.2012.
mjesto: Zagreb, Gradsko satiričko kazalište Kerempuh, Ilica 31
url: http://www.kazalistekerempuh.hr/

Preimenovanje festivala još je jedan dug koji 'Kerempuh' vraća svom osnivaču, rekao je ravnatelj tog kazališta Duško Ljuština na konferenciji za novinare, podsjetivši da je svako izdanje festivala, od osmog, održanog 1983., do prošlogodišnjeg posvećenog Fadilu Hadžiću (1922.-2011.), bilo posvećeno nekom od velikana humornog kazališta i književnosti.

Ovogodišnji, 36. festival prikazat će deset komediografskih i satiričkih djela, koje je izbornik, kazališni kritičar Hrvoje Ivanković izabrao između njih pedesetak.

Iako se prijavilo čak četrdeset predstava, što je rekordan broj, u konkurenciju ih je ušlo najmanje u zadnjih dvadesetak godina, rekao je Ivanković, pojasnivši kako nije želio uvrstiti djela kazališta rutinskog humora kojima je primarni cilj zabaviti publiku. Izabrane predstave govore o ozbiljnim društvenim predstava na humoran način, vedar, ali i gorak, dodao je.

Po njegovim riječima, čak devet predstava bavi se raznim oblicima obiteljske disharmonije u kontekstu društvenih procesa, od kojih njih pet odnosom prema starosti. 'Pismo iz 1920.' Olivera Frljića bavi se društvom u cjelini, pokazujući na gotovo dokumentaristički način kako farsa i groteska nisu samo kazališne ili literarne, nego i stvarnosne kategorije, ustvrdio je.

U konkurenciji su četiri predstave koje su bili hitovi zagrebačkih kazališta, četiri predstave hrvatskih kazališta izvan Zagreba, a dvije su iz inozemstva.

Izvest će se 'Prolazi sve' kazališta 'Gavella', u režiji Olivera Frljića, Exitov 'Ja, tata!', u režiji Borisa Kovačevića, Kerempuhova 'Krletka', u režiji Krešimira Dolenčića i ZKM-ova 'Moj sin samo malo sporije hoda', u režiji Janusza Kice.

Festival otvara riječka predstava 'Dabogda te majka rodila' Vedrane Rudan, u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca i HKD Rijeka, koje će izvesti i komediju 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić i riječkog HNK, u režiji Ivice Buljan. Od predstava izvan Zagreba tu su još 'Prasac koji gleda u sunce' Olje Lozica i dubrovačkog Kazališta Marina Držića te Brechtov 'Pir malograđana' šibenskog HNK, u režiji Dražena Ferenčine.

Iz inozemstva dolaze beogradski Zvezdara Teatar s 'komedijom svakodnevne tragedije' 'Kumovi' Dušana Kovačevića i Bosansko narodno pozorište iz Zenice s predstavom 'Pismo iz 1920.'.

O nagradama 'Zlatni smijeh', koje će se dodijeliti 16. lipnja, odlučivat će žiri, kazališna redateljica Dora Ruždjak Podolski, glumac Vilim Matula i novinarka Bojana Radović.

Poslije svečane dodjele Scena Gorica izvan konkurencije će izvesti predstavu 'U isto vrijeme na starom mjestu' Bernarda Sladea, u režiji Ivice Kunčevića.

Nova 'Kerempuhova' dramaturginja Dora Delbianco najavila je svoju prvu predstavu u tom kazalištu, Nušićevu 'Gospođu ministarku', koja će se premijerno izvesti najesen. (Hina)

Raspored predstava na 36. danima satire Fadila Hadžića