Preskočite na glavni sadržaj

Novi dvobroj Riječi, 1-2 /2012

Novi dvobroj časopisa Riječi, Matice hrvatske Sisak, na 160 stranica, donosi niz vrijednih književnih, kulturnih i znanstvenih prinosa, pod uredničkom palicom Đurđice Vuković, glavne i odgovorene urednice i gosta urednika Andrije Tunjića.
vrijeme: 18.06.2012.

U rubrici uskličnik Željko Krušelj piše o hrvatskom identitetu i EU.
 
Tema broja posvećena je globalizaciji i / ili egalitarizmu. O temi u sedam eseja pišu ugledni čileanski književnici hrvatskog podrijetla: Andrés Morales Milohnić-Ogromni balon koji će se rasprsnuti u mozgu naivnih; Miguel de Loyola -Sloboda će ponovno zadobiti smisao; Juan Mihovilovich -Najvažnije zvanje: biti human; Gabriela Aguilera V. – Noći; Diego  Muñoz Valenzuela - Noćne more i nade na početku  XXI. stoljeća i Roberto Rivera Vicencio - Nejednakost. Tekstove je sa španjolskog  prevela Željka Lovrenčić.
 
Borben Vladović  pjesnik i prozaik predstavljen je u rubrici jedan autor kroz razgovor, poeziju i prozu.
 
Rubrika proza  predstavlja Milka Valenta - Cilj: heptanonska nula, Rade Jarka – Povratak i Mariusza Szczygiela u tri pripovijetke iz knjige Gotland: Dokaz ljubavi, Lovac tragedija i Kako se snalazite s Njemcima?, a u prijevodu Jasmina Novljakovića.
 
U Riječima poeziju objavljuju Boris Domagoj Biletić, Tomislav Marijan Bilosnić ,Petar Gudelj ,Ivan Golub, Jasmina  Bosančić i Petra Đurić.
 
Stijepo Mijović Kočan piše u rubrici u povodu o Ivi Andriću a Željko Sušek o slikaru Branku Čačiću
 
Dva eseja Mirne Rudan Lisak i Feđe Gavrilovića govore o mogućem pogledu na glazbenu i likovnu umjetnost . Ivica Župan  predstavlja u tekstu  Majstor nekoherentnosti, heterogenosti i disparatnosti elemenata slikara Igora Rončevića. Fotografije njegovih slika  objavljene su na naslovnici  i u časopisu.
 
Rubrika znanost donosi tekst Marije Buzov Izvori za povijest rimske Siscije , a u prikazima i kritikama Franjo Nagulov piše o poeziji Slavka Jendrička, a Darija Žilić o knjizi Ivice Pratenjače Okrutnost.
 
Na kraju časopisa nalazi se obrazloženje prosudbenog suda o laureatima 16. Kvirinovih poetskih susreta. Milorad Stojević piše o Borisu Domagoju Biletiću, nagrađenog Nagradom sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu a Darija Žilić o nagrađenoj knjizi Vanje Jambrović: Pjesme za vunene noći - Nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35.godina starosti. (MH Sisak)