Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka - međunarodni dan kratke priče

U srijedu, 20. lipnja, u knjižari i antikvarijatu Ex Libris, Rijeka, obilježava se Međunarodni dan kratke priče 2012. (International Short Story Day). Program počinje u 20 sati.
vrijeme: 20.06.2012. 20,00
mjesto: Rijeka; Antikvarijat Ex Libris, Riva Boduli 3b
Na ovoj književnoj večeri sudjeluju riječke autorice i autori: Tea Tulić, Enver Krivac, Zoran Žmirić, Zoran Krušvar, Kristina Posilović, Moris Mateljan i Petra Čargonja.

Navedeno neformalno udruženje riječkih pisaca, odazvalo se pozivu Comma Pressa, neprofitne izdavačke inicijative iz Manchestera čiji je cilj promicanje nove proze i poezije, s naglaskom na kratku priču.

International Short Story Day održava se na najkraću noć u godini, 20. lipnja, a pisci diljem svijeta - od Engleske, Walesa, Škotske, Južnoafričke Republike do Hrvatske - proslavit će taj dan čitanjem svojih kratkih priča.

Ova se manifestacija po prvi puta održava i u Rijeci zahvaljujući entuzijazmu s riječke književne scene koja se kao aktivni sudionik, organizacijski i manifestno, pojavljuje na sve većem broju događanja s tendencijom izlaska iz lokalnih i hrvatskih okvira. Ovo uključivanje u međunarodnu manifestaciju još je jedan dokaz tome.

Navedeni riječki pisci i spisateljice koji će sudjelovati i koji organiziraju ovaj događaj u Rijeci, između ostalog, u svoje biografije upisuju i ove podatke:
Tea Tulić (dobitnica Algoritmove i Zarezove nagrade Prozak 2011. godine za roman 'Kosa posvuda')
Enver Krivac (dobitnik nagrade Prozak 2012. godine za zbirku kratkih priča 'Portret otoka Pitcairn tehnikom snijega na travi', crtač stripova, glazbenik, radijski voditelj, autor izuzetno hvaljenog romana 'Ulica Helen Keller')
Zoran Žmirić (dobitnik nagrade Književno pero za roman Blockbuster kao najbolju knjigu godine 2009./2010., dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine, autor knjige 'Riječke rock himne').
Zoran Krušvar (dobitnik četiri nagrade SFERA i jedne ARTEFAKT, autor 4 romana i 2 zbirke priča, preveden na poljski, rumunjski i engleski jezik)
Kristina Posilović (objavila već 3 zbirke poezije, dobitnica jednomjesečne književne rezidencije u Grazu 2012./2013. za četvrtu zbirku poezije 'Canto azzurro')
Moris Mateljan (pjesnik, bloger, dio glazbene skupine Japanski premijeri, ove mu godine izlazi prva zbirka poezije)
Petra Čargonja (s 18 godina nagrađena na Goranovom proljeću za srednje škole, zajedno sa članovima Udruge Katapult objavila zbirku poezije 'Mali inventar suvremenog ženskog stiha')