Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu izložba novinske fotografije World Press Photo

U splitskoj Galeriji umjetnina, do 7. srpnja, otvorena je svjetska izložba novinske fotografije World Press Photo, na kojoj je izloženo 166 nagrađenih fotografija od 56 autora u nekoliko kategorija.
vrijeme: 23.06.2012.
mjesto: Split; Galerija umjetnina Split, Kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Na natječaj svjetske novinske fotografije 5247 fotografa iz 124 zemlje prijavili su više od 101.254 fotografije. Među izloženim fotografijama predstavljena je i fotografija godine u svijetu, a koja prikazuje majku koja u naručju drži ozlijeđenog sina. Autor te fotografije, snimljene u listopadu 2011. godine u jemenskom gradu Sani na prosvjedima protiv režima, je Španjolac Samuel Aranda koji radi za New York Times.

Ravnatelj Galerije umjetnina Josip Botteri Dini je na otvaranju kazao da mu je čast što je takva izložba u Splitu. 'Split je u fotografiji aktivan preko 100 godina, a upravo ova izložba je put prema objektivnoj istini o objektivnom svijetu"', dodao je Botteri Dini.

Na otvaranju je bila i autorica izložbe Tessa Hetharia koja je izjavila da smo 'ovdje da bi govorili o viziji fotografije, a fotografi nam daju viziju svijeta'. Naglasila je kako rad fotografa treba cijeniti jer rade u teškim uvjetima, pa je tako jedan od nagrađenih fotografa novinske fotografije poginuo u Siriji.

'Fotografi su svojim fotografijama pokazali žrtvu, doprinos i suosjećanje za arapsko proljeće', zaključila je Tessa Hetharia.

World Press Photo prepoznat je kao vodeći međunarodni natječaj za fotoreportere koji postavlja visoke standarde struke. Sve su fotografije žirirane anonimno, a samo žiriranje trajalo je dva tjedna.

Žiri je dodijelio nagrade u devet tematskih fotografija; nagrađeno je 57 fotografa iz 25 zemalja: Afganistan, Argentina, Australija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Kina, Danska, Egipat, Francuska, Njemačka, Indija, Iran, Irska, Italija, Japan, Meksiko, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rusija, Južna Afrika, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD.
(Hina)