Preskočite na glavni sadržaj

Europska komisija – kultura u vanjskim odnosima

Europska komisija objavila je poziv za pripremne aktivnosti na području kulture u vanjskim odnosima EU. Rok prijave je 17. kolovoz 2012.
prijava: 17.08.2012
mjesto: Pula, Croatia
url: http://www.pulafilmfestival.hr/
Opći cilj je pomoći unaprijediti postojeća politička razmišljanja o jačanju uloge kulture u vanjskim odnosima te njegovati budući rad u ovom području.

Cilj ugovora je formuliranje preporuka za strategiju kulture u vanjskim odnosima EU, koji se grade na temelju sinergije s drugim postojećim procesima te uključuju veliki broj dionika u Europi i predstavnika trećih zemalja, uključujući kulturne institucije i organizacije civilnog društva.

Poboljšanje uloge kulture u vanjskim odnosima EU čini jedan od tri strateška cilja Europske Agende za kulturu, usvojene 2007. Otada se posvećuje povećana pažnja ovoj temi, a niz aktera (institucije EU-a, zemlje članice, civilno društvo) uključilo se u promišljanje kako ojačati ulogu kulture u EU odnosima s partnerskim zemljama, razvijajući shvatljiviju i koherentniju strategiju u ovom smislu.

U tom kontekstu Europski parlament izglasao je budžet od 500 000 eura za pripremne aktivnosti na ovom polju. Europska komisija implementira pripremne aktivnosti upravo kroz ovaj poziv.

Više