Preskočite na glavni sadržaj

U Varaždinu izložba 'Hvala Hrvatska'

U varaždinskoj palači Herzer na otvorena je izložba fotografija 'Hvala Hrvatska'.Riječ je o izložbi koja se od kraja ožujka ove godine organizira u svih 150 zemalja s japanskim veleposlanstvima kao zahvala za pomoć Japanu nakon potresa koji je pogodio tu zemlju 2011. godine.
vrijeme: 04.07.2012.
mjesto: Varaždin; palača Herzer
url: http://www.hr.emb-japan.go.jp
Fotografije prikazuju stanje neposredno nakon potresa i plimnoga vala te ista mjesta godinu dana poslije.

'Japan je prošle godine pogodila jedna od najvećih nesreća u novijoj povijesti i naša se zemlja našla u teškom položaju. Hrvatska nam je poslala pomoć i solidarnost hrvatskoga naroda dospjela je u najpogođenije krajeve Japana, kao potpora ljudima koji su smogli hrabrosti krenuti dalje. Ovom izložbom želimo zahvaliti hrvatskome narodu na svemu što je učinio za nas', rekao je Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Masaru Tsuji.
 
Fotografije Japana izložene na 60 panela putovat će kroz 11 hrvatskih gradova, s tim da će 30 panela biti izloženo u gradovima na sjeveru i istoku Hrvatske (Karlovac, Krapina, Varaždin, Slavonski Brod, Osijek i Vukovar), a 30 u gradovima na moru (Pula, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik).
U Varaždinu će izložba biti postavljena do 20. srpnja.
 
Japanski veleposlanik sastao se u varaždinskoj Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Goranom Habušem, zamjenicom župana Blankom Glavicom Ječmenicom i predsjednicom varaždinske Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić, s kojima je razgovarao o mogućoj suradnji i investicijama.
 
Gradonačelnik Habuš istaknuo je da su se japanskim veleposlanikom dogovorili da će, pošto se utvrde područja na kojima je moguća suradnja Japana i Varaždinske županije, u Varaždin doći izaslanstvo iz Japana kako bi se konkretno dogovorili o ulaganjima.
(Hina)