Preskočite na glavni sadržaj

Ugledni katalonski autor Joan Todo Cortiella u Rijeci

U utorak, 4. rujna, u 19 sati, u riječkoj knjižari RiBook, gostuje mladi katalonski pisac i pjesnik Joan Todó Cortiella, koji će tijekom rujna o.g. boraviti u rezidencijalnoj kući Kamov u Rijeci, na poziv HDP-a.
 
vrijeme: 04.09.2012. u 19 sati
mjesto: Rijeka, Knjižara RiBook, Janeza Trdine 9a
url: http://www.kamov-residency.org/hr/
Moderator: Nikola Petković
Autorove tekstove je s katalonskog na hrvatski prevela Vedrana Lovrinović.

Na književnoj večeri u RIBOOK-u Todó će čitati izbor iz svoje poezije, kao i iz romana u nastajanju pod radnim naslovom Lo melic del món (Centar/pupak svijeta) o povratku u roditeljski dom u malenom gradiću La Sénia u Kataloniji. Roman, u kojem autor iznosi portret zabačenog katalonskog gradića, počeo se oblikovati iz tekstova koje je Todó objavljivao u katalonskom časopisu L'Avenç, a koji se stilski oslanjaju na, kako autor kaže, Magrisa i Sebalda. Todó će riječkoj publici predstaviti katalonsku suvremenu književnost te će s voditeljem i moderatorom Nikolom Petkovićem govoriti o pisanju i književnom životu u okviru tzv. malih jezika – iskustvo koje će razmijeniti s hrvatskim piscima koji dijele isti položaj.

Iz životopisa:

Joan Todó Cortiella rođen je 1977. u La Séniji (mjesto na granici Katalonije i País Valencije). Studirao je teoriju književnosti i komparativnu književnost na Sveučilištu u Barceloni. Od studija pa sljedećih 15 godina živio je u Barceloni, dok se 2011. nije vratio u rodno mjesto. Godine 2007. objavio je knjigu pjesama Los fòssils (al ras) (Fosili [na otvorenom]), a 2012. zbirku El fàstic que us cega (The revulsion that blinds you). Godine 2011. objavio je prozni naslov A butxacades (By handfuls). Surađuje s časopisima Paper de Vidre i Caràcters or L'Avenç.
***
 
Katalonija u Hrvatskoj