Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Balažević - Poziranje i poza

U labinskoj Galeriji Alvona, u petak, 14. rujna, otvara se izložba 'Poziranje i poza' Ivana Balaževića. Izložba traje do 24. rujna 2012.
vrijeme: 14.09.2012. 21,00
mjesto: Labin, Galerija Alvona, G. Martinuzzi 15
url: http://www.galerija-alvona.hr
Autorove misli: 'Slikanje ili crtanje modela koji pozira je čudesan čin. Lijepa žena je odlučila biti slikana, odlučila je vjerovati umjetniku. Poziranje za akt je trenutak izvan vremena i prostora. Dok to radim imam u glavi velike majstore akta: Degasa, Modiglianija, Picassoa, Pascina, Klimta, Renoira...

Kako su oni u tom svetom času pristupali platni ili papiru i, što je važnije, onoj koja pozira. To je čin iskrenog i otvorenog nastupa vlastitim tijelom, vlastitom ljepotom i osobnošću! To poziranje ima u sebi svetost prarituala koji ima biti na kraju trajna zabilješka u slikarskom materijalu.

Prijatelji i poznanici nude mi se za 'pomoć' kod poziranja za akt. Nije čudno da ih tajna tog čina intrigira i privlači. To je ljepše i bolje nego oni zamišljaju, a zamišljaju si ponešto, pa i ono čega nema. Poziranje je punina a poza je praznina.'

Ivan Balažević rođen je u Tavankutu kod Subotice (Vojvodina). Maturirao 1968. na GTŠC u Subotici - arhitektura. Diplomira 1972. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Marijana Detonija, profesori: M.Meštrović, A.Kuduz, F.Kulmer, A.Kinert, I.Lovrenčić, Lj.Škrnjug, F.Bače.

Od 1985. u statusu slobodnog umjetnika. Član je HZSU , HDLUR, ULUPUH. Izlagao je na više od 130 samostalnih izložbi te preko 200 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više od 20 nagrada za likovni rad. Bavi se slikarstvom, grafikom, kompjutorskom grafikom i dizajnom, scenografijom i kostimografijom te fotografijom.