natječaj

Kulturpunktova i Booksina novinarska školica


prijava: 19.09.2011.
mjesto: Zagreb
organizator: Kulturpunkt / Booksa

Kulturpunkt.hr s portalom Booksa.hr organizira edukacijski program pod nazivom 'Svijet umjetnosti - Kulturpunktova i Booksina novinarska školica'. I ove godine školica svoju pažnju usmjerava na suvremenu vizualnu umjetnost. Prijaviti se mogu svi zainteresirani mladi od 18 do 29 godina, a prijave se primaju do 19. rujna.

Ovogodišnji edukacijski program sadržava nekoliko različitih modula: radionice novinarstva gdje će polaznici biti upoznati sa svim novinarskim žanrovima; seriju predavanja/radionica o različitim pod-područjima suvremene vizualne umjetnosti (suvremena umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, umjetnost novih medija, eksperimentalni film i animacija, umjetnost, znanost i tehnologija, kustoske prakse, interdisciplinarni i procesualni umjetnički rad...); i praktičan rad (pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavljivanje na portalima Kulturpunkt.hr i Booksa.hr).

Polaznici će na početku edukacijskog ciklusa biti upoznati i s osnovnim znanjima o kulturnoj politici, razvoju nezavisne kulture u Hrvatskoj te problematici autorskih prava. Četvero polaznika će imati priliku sudjelovati u trodnevnom studijskom boravku u Ljubljani tijekom travnja 2012. godine.

Svi polaznici koji uspješno završe cjelokupni edukacijski program će moći sudjelovati u internship programu u trajanju od jednog do tri mjeseca koji će se provoditi na portalima Kulturpunkt.hr i Booksa.hr te partnerskim portalima Vox Feminae.net i ModernaVremena.info.
 
Radionice novinarskog zanata vodit će Ante Perković, dugogodišnji novinar i trener, dok će predavanja/radionice održati Ivana Bago, Ana Hušman, Nicole Hewitt, Andreja Kulunčić, kustoski kolektiv WHW, Antonia Majača, Tomislav Medak, Sunčica Ostoić, Boris Postnikov, Iva Prosoli, Klaudio Štefančić, Tanja Vrvilo i Vesna Vuković.

Školica će se održati u razdoblju od 3. listopada do 14. prosinca, u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon u Zagrebu, a točan raspored i program polaznici će dobiti na prvom susretu Kulturpunktove i Booksine novinarske školice. Edukacijski program će se u navedenom razdoblju održavati svakog ponedjeljka i srijede od 18,00 do 21,15 sati.
 
Prijaviti se mogu svi zainteresirani mladi od 18 do 29 godina (studenti, zaposleni, nezaposleni...), dakle svi oni koji žele usavršiti svoje novinarske vještine i saznati više o različitim aspektima suvremene vizualne umjetnosti. Polaznici ne moraju imati novinarskog iskustva. Ovaj edukacijski program je besplatan za sve.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke:
- ime i prezime;
- kratki CV (do 150 riječi);
- motivacijsko pismo (do 1800 znakova);
- kontakt podaci (e-mail, broj mobitela).
 
Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir, kao niti one koje su poslane nakon roka.

Prijave treba slati na e-mail adresu novinarska.skolica@gmail.com s naslovom – Prijava za Kulturpunktovu i Booksinu novinarsku školicu, najkasnije do 19. Rujna.
Svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem e-maila do 26. rujna .
Kulturpuktova i Booksina novinarska školica prima 15 polaznika.
Izvor: Kulturpunkt

(M.K., 24.08.2011)